Рекорден брой столетници в Русия

Служител на „ТАД груп“ за ареста на Кристиян Бойков: Не мога да повярвам как са стигнали до него

Пашов и „Арарат“ на крачка от групите

Министър Димов ще посети Шишманци и Атия

Най-малко петима загинали при концерт на рапър в Алжир

Откраднаха близо 16 хиляди лева от незаключен ТИР

Премиерът Борисов обеща помощ на „Арда“ за завръщането на тима в Кърджали

Кралев: Държавата от години помага на отборите, влезли в елита

69-годишен руснак се е удавил край Лозенец

Предупреждават за прехлориране на водата в Търговище през уикенда

Овчарник и техника изгоряха при пожар в Търновско Причина за пламъците станало късо съединение

Вижте 6-е килограма наркотици, които полицаи изкопаха в селски двор в Габровско (СНИМКИ)

Футуро събра звезди на световното кино, гейминга и комикса

Просрочени задължения от 142 милиона внесе Бургаския бизнес

Над 40 американски града са станали жертва на хакерска атака

Демонстранти поискаха храмът „Св. София“ в Истанбул отново да стане джамия

Голяма група мюсюлмани организираха демонстрация пред храма „Света София“ в Истанбул, с искане той отново да бъде превърнат в джамия, предава БНР.

В сутрешните часове те участваха в масова молитва намаз. Охраната не ги допусна да преминат през барикадите и те се молиха навън, на паветата, под ръководството на имам, за когото се твърди, че е пристигнал специално за проявата от Мека. Участниците скандираха лозунги с искане „Света София“ да бъде превърната в джамия, каквато е била преди да бъде превърната в музей.

Организатор на проявата е Асоциацията на Анадолската младеж, която докара с автобуси хората си от различни квартали на мегаполиса и от близките крайградски селища.

Призивите на ислямистките среди за промяна на статута на храма не са нови и се организират периодично. Преди време депутатът от опозиционната Партия на националистическото действие Юсуф Халачоглу внесе в парламента предложение, в което се иска „Света София“ да бъде отново превърната в джамия и в нея да бъдат извършвани ислямски ритуали. Подобни призиви обаче предизвикат тревога сред светските среди.

Кампании за промяна на статута на „Света София“ и настоявания тя да бъде отворена за риуали като православна църква се организират и от християнските среди. Миналата година депутатите от руската Дума поискаха храмът да бъде върнат на православната църква, преди време гръцки депутат от Европейския парламент беше настоял за същото.

Днешната ислямистка демонстрация за „Света София“ съвпада с грандиозните чествания, които властите в Истанбул организират послучай 563-тата годишнина от завладяването на града от Фатих Мехмед, единственият османски султан, който е наречен още Завоевателят на Константинопол. С негов ферман „Света София“, дотогава главен храм на Византия, е превърната в джамия.

През 1935 г., с декрет на Мустафа Кемал Ататюрк, „Света София“, която е на повече от 15 века, е превърната в музей и сега е част от световното историческо наследство под егидата на ЮНЕСКО.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.