Вложиха 965 000 лв. в укрепване на брега на Дунав край Вардим, нужни са още 5,4 млн.лв

Вложени са 965 000 лв в укрепването на дигите под брега на Дунав край свищовското село Вардим. Сумата бе отпусната в последните дни от управлението на кабинета Орешарски.

Малко след това бе проведена процедура по обявяване на обществена поръчка, избран бе изпълнител за строителството и укрепителните дейности стартираха.

С осигурените средства са изградени отводнителни съоръжения по бреговата ивиция от около километър.

„До месец приключва първия етап от строителството на подпорното съоръжение. Веднага след това ще кандидатстваме за още 5,4 млн.лв от държавата. Солидната сума е нужна за цялостното решаване на проблема”, обясни кметицата на Вардим Сенка Добрева.

Неволите в селото са от над 5 г. Местните жители се оплакват, че при обилни дъждове реката залива дворове, къщи и административни сгради. Пясъчният бряг край Вардим е силно ерозирал и реката вече е "изяла" част от сушата. Водите са навлезли на около 10-12 метра навътре в дворовете на най-близките къщи.

"Имаше сериозна опасност, когато започне дъждовният период и нивото на реката се покачи, водата да погълне около двайсетина къщи и две административни сгради. Това са местното читалище и постройка с офиси . Реката заливаше дворове и мазета. Сега рискът е ограничен, но трябват още пари за цялостното изпълнение на проекта по заздравяването на бреговата ивица", допълва Сенка Добрева.

Укрепителните съоръжения в района са строени в средата на миналия век и оттогава не са ремонтирани. Притеснения има и за земеделските земи, защото като се повиши нивото на реката над 6 м, избиват и подпочвени води.

Коментари

Задължително поле