Бащи се надпреварваха в първо детско еко рали

Ентусиазирани татковци от Шумен сами изработиха автомобили за децата си, за да участват в първото детско еко рали "Щури сладури". 500-метровото трасе беше в Градската градина, а количките се задвижваха само от родителска тяга. 27 екипажа взеха участие в ралито, реализирано по идея на 30-та ЦДГ "Космонавт" преди празника на детето.

Ръководството на забавачката видяло подобна надпревара в Белгия и директорът Дарина Димитрова се заела да я пренесе в Шумен. Бащите откликнали светкавично и някои още през месец март се заели да майсторят автомобили. Конструкторът в завод "Мадара" Али Атипов сътворил от ненужната детска количка на дъщеря си Ая /5г./ страховита акула. Бизнесменът Бисер Ангелов пък, направил огромен кораб от палетна количка с мачта от хамак, за да вози в него 7-годишните приятелки Рая и Мерлин. Цял "Гретаник" се движеше по пистата също дело на татко, кръстил кораба на дъщеря си Грета. Мариян и Десислава Добреви, които произвеждат машинни части пък, изработили дървена количка за сина си Кристиян. Атрактивният тим "Бедрок" грабна приза Гранд при "Златно кормило" и заслужено пи детско шампанско. Още една дама показа мускули и издържиливи крака в ралито - Цветелина Чобанова, която тикаше двете си деца Диян и Шаная в детска количка тандем.

Всички участници си тръгнаха с награди и дървени колички талисмани. Запалянковците можеха да се снимат и с известния автомобилен състезател Христо Манолов от Шумен, който дойде с автомобила си и съветваше професионално журито. Догодина надпреварата ще се доусъвършенства и колите ще се състезават за време, а не само по оригинален дизайн.

Коментари

Задължително поле