На 24 август 2019 да почерпят

„Лудогорец“ втори по шутове в Лига Европа

Г-7 в очакване на нов трус от Тръмп Срещата на най-развитите икономики започва утре

Шест членки на ЕС приемат 356 мигранти от кораб до Малта

Космическа сянка тегне над местните избори Ретроградният Меркурий залага капан, сочи прогнозата на астролога Светлана Тилкова - Алена

Пожар избухна на ферибот в Индонезия, трима загинаха

Ердоган се чул по телефона с Путин, ще посети Русия на 27 август

Бразилия няма пари да се справи с пожарите в Амазония

Бурак Дениз остана на сухо

Авантаджии с палатки превзеха плажа на Крапец Румънци отдават незаконно каравани под наем на пясъка, български “еколози” ползват гората за тоалетна

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Китай с нови мита за внос на американски стоки, Тръмп обеща отговор

Борис Джонсън: Ще връщаме обратно мигранти, които прекосяват Ламанша незаконно

Голям пожар гори до село Бегово Засега няма опасност за населението

Крадците на данни от НАП опитвали да заметат следите си Файл, изтрит от Кристиян, напълно идентичен с получен в редакцията на “Капитал”

Свободното образование навлиза и в Пловдив

В Пловдив вече функционира Общност за свободно образование, която е създадена от група от родители и учители и предлага алтернатива на сега действащата у нас образователна система.

Засега общността или кооперативът, както го наричат родителите, представлява група от 8 деца от първи до пети клас. Обучението ще тръгне пилотно през юли и август, а през септември официално ще стартира и новата учебна година.

Децата ще работят и учат заедно по месечни теми, избрани от самите тях, но с индивидуални задачи, съобразени с възрастта, уменията, знанията и интересите на всяко едно от децата. Заниманията се водят от главен учител с висше образование на 30-годишна възраст, който подготвя дейности, занимания, предложения за външни активности и т.н., свързани с темата с участието и подкрепата на родителите и децата.

Родителите също взимат активно участие в живота на кооператива – помагат на учителя, предоставят материали и оборудване, готвят, организират допълнителни работилници и т.н. Програмата пък като цяло покрива стандартите на МОН, твърди маркетинговият директор Виктория Червенкова.

„Сега на дневен ред стои намирането на подходяща къща с двор или в близост до парк или някое от тепетата, където децата да провеждат заниманията си, изчистване на всички детайли и получаване на официално одобрение на идеята от РИО (Регионалния инспекторат по образованието). В търсенето на подходящо помещение за обучението потърсихме съдействие от градската управа, но оттам ни насочиха към участие в търг за общински имот и решихме сами да си решаваме проблемите. Събрали сме се все родители, на които не им е безразлично какво образование ще получат децата им. Сред нас има маркетингови експерти, адвокати, магистрати, психолози и учители, които също ще преподават“, допълва Виктория Червенкова.

Тя и съмишлениците й се запалили преди 3 години покрай проекта „Направи училище“ за иновативно обучение, след като останали силно впечатлени и повлияни от идеите на водещи световни педагози като Яков Хехт и Александър Нийл. Друг основен мотив за свободно образование е загубата на любознателност от страна на децата, тръгващи с голям ентусиазъм на училище в първи клас. Искрата обаче угасва още на втората година и те започват да ходят на училище по задължение и без мотивация, твърдят родители.

„Освен в Пловдив кооператив като нашия има и в София, но там се казва Общност за демократично образование“, допълни Виктория Червенкова. Тя обаче уточни, че кооперативът не издава дипломи. Родителите, желаещи децата им да получат диплома за завършен етап на образование, имат възможност да ги запишат в самостоятелна форма на обучение към училище, предлагащо тази форма. В този случай детето трябва да се яви на годишен изпит по отделните предмети съобразно класа, в който е записано на самостоятелна подготовка.

Таксите, които в Пловдив ще се плащат за т.нар. свободно образование, ще варират от 120 до 150 лв. месечно. 100 лв. е таксата „учител“, а останалите пари ще отиват за наем и консумативи.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.