Пълна бойна готовност заради миграционния натиск (обзор)

Премиерът Борисов събра в Благоевград висши ръководни кадри от сектор „Сигурност“.

„Миграционният натиск е факт. Затова тук сме толкова много хора. Да са спокойни гражданите, че държавата си върши работата. Наситили сме от Гоце Делчев до Кулата с хора от МВР и армията - всичко е в пълна бойна готовност“ - това заяви премиерът Бойко Борисов в Благоевград. Той свика спешно съвещание, което се проведе в кабинета на кмета Атанас Камбитов.

На сбирката присъстваха вицепремиерът и министър на МВР Румяна Бъчварова, шефът на ГД „Гранична полиция” главен комисар Антонио Ангелов, началникът на военно формирование 26 400 подполковник Иван Иванов, областният управител Бисер Михайлов.

Повод за разговора бяха заловените в събота десетки бежанци, влезли от Гърция, които се бяха разделили на две групи.

Министър-председателят бе категоричен, че пробив на гръцко-българската бразда не е имало.

„Първата група е заловена на река Струма веднага при влизането в България. Тези в товарния влак са открити и свалени на самата гара. Били са излъгани, че отиват в Македония и изобщо не са знаели, че влизат на наша територия. Тук имаме най-съвременната техника, в която сме инвестирали пари. Това е така нареченият уред „Туптящо сърце”, с който са открити мигрантите във влака“, разказа Борисов. Той допълни, че полицаите и армията са се отнесли „максимално хуманно към хората“, като сред тях е имало майки с малки деца. И допълни, че повечето вече са върнати на гръцка територия, което е рекордно кратко време за процеса, наречен реадмисия.

Коментари

Задължително поле