САЩ съжаляват за освобождението на иранския петролен танкер в Гибралтар

На 20 август 2019 да почерпят

Сътресения в „Марибор“ преди „Лудогорец“

Ново огнище на африканска чума в Русенско

Край на свободното движение към Великобритания от 1 ноември При Брекзит без сделка гражданите на ЕС няма да имат право на престой и работа

Намериха още човешки останки край Негован

Макрон призова Путин да зачита демокрацията

Няма замърсяване на въздуха от пожара край Ботевград Към момента пламъците са овладяни, съобщиха огнеборците

Цялата територия на област Перник е обявена за санитарна зона заради чумата

Световен отровител 19 със серен двуокис е България (обзор) 350 000 тона от отровния газ изхвърлила страната ни в атмосферата през 2018 г.

Горски пожар наложи евакуация на най-малко 9000 души на Канарските острови

„Патриотичен фронт” възкръсва за местните избори Уточняват населените места

Виртуални турове сменят ваканциите Чрез добавена реалност ще посещаваме труднодостъпни и защитени места

САЩ тестваха крилата ракета със среден обсег

Доплащаме за лечение по официални тарифи С Наредба на здравния министър ще се избегне нерегламентираното даване на пари

САЩ изпробват ново супероръжие

Американският флот е изпробвал електромагнитно оръжие (Railgun), захранващо се от електромагнитни релси, развиващи огромна скорост на снаряда. Оръжието може да прави дупки във вражеските кораби и да срива лагери на терористи, пише „The Wall Street Journal“.

Новото смъртоносно супер оръжие изстрелва 11-килограмов снаряд през 7 стоманени пластини и оставя 13-сантиметрови дупки.

Оръжието не изисква нито барут, нито експлозиви и има капацитета да промени военната стратегия и да даде на САЩ преднина пред руското и китайското въоръжение.

„Флотът е на прага от това да има тактическа система, следващото поколение отбранително оръжие. Това може да промени играта“, казва Уилям Роупър, директор на стратегически възможности в Пентагона.

В конвенционалните оръжия куршумът започва да губи скорост, след като барутът се възпламени. Снарядът на релсовото оръдие обаче набира скорост, докато пътува през 10-метровата тръба и се движи с над 1,6 км. в секунда.

САЩ са запазили своята военна доминация през последните години до голяма степен чрез такива прецизни оръжия като управляеми ракети и боеприпаси. Те също изразходват милиарди долари за прихващащи отбранителни системи, за да свалят балистични ракети, изстреляни срещу САЩ или техни съюзници.

„Преди десет години не бяхме в състояние изградим снаряд като този, защото индустрията на смартфоните не беше усъвършенствала компонентите“, казва Уилям Роупър. „Това е наистина умен куршум“, добавя той.

Противоракетната отбрана на оръжието е на най-малко десет години далеч от използването й, но от Пентагона коментират, че снарядите могат да се използват доста по-рано.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.