Търново посреща над 2000 участника в Международен ромски фестивал

Снимка: Център "Амалипе"

Над 2000 участника пристигат във Велико Търново за 13-тия Международен ромски фестивал "Отворено сърце". Традиционната проява се организира от Центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе" и Община Велико Търново.

От 3 до 5 юни в парк "Марно поле" ръка ще си подадат за пореден път хиляди участници от различните етноси в България, Китай, Македония, Румъния, Албания и Германия. Културната проява ще започне с пъстро шествие по централната улица на старата столица под мотото "Ние сме равни". Паралелно с фестивалната програма, на 4 юни Посланическата група за ромска интеграция и Център "Амалипе" организират Кръгла маса "Ранното детско развитие - ключ за образователната интеграция на ромските деца и младежи", на която ще бъдат представени успешни модели за интеграция на ромските деца в детските градини, училищата и университетите.

"В ромския фестивал ще се включат деца и младежи от над 100 училища и детски градини в цялата страна. За прояват ще пристигнат министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, зам.министърът на образованието Красимир Киряков, както и от посланиците на Южноафриканската Република, Норвегия, Нидерландия, Австрия", съобщи председателят на Център "Амалипе" Деян Колев.

По време на ромския фестивал ще бъде показана изложба "Лицето на ромите - преди и сега", която е с документален характер и съдържа снимки, предмети, предания и други образци от културното наследство на ромската общност у нас. Предвидено е излъчване на Аудио-визуално шоу "Звук и светлина" на хълма Царевец.

На финала на фестивалната програма зам.председателят на парламента Иван Иванов ще награди най-добре представилите се групи за трите дни в категориите "Най-добро ателие" и "Най-добра група", а кметът на Община Велико Търново Даниел Панов ще връчи Голямата награда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони