Предотвратено е навлизане на над 200 нелегални мигранти през границата с Турция

Кадър от вчерашното посещение на вътрешния министър Румяна Бъчварова на българо-гръцката граница. Снимка: МВР

Гранична полиция е попречила на общо 211 нелегални мигранти да влязат у нас от Турция, съобщи БНР, позовавайки се на информация на МВР.

21 чужди граждани са заловени в опит да преминат българско-сръбската граница. Сред тях 15 са афганистанци, а 6-има са пакистанци. През изминалото денонощие няма регистрирани опити за влизане на бежанци у нас от Гърция.

Вчера премиерът Бойко Борисов обясни, че миграционният натиск към страната ни е факт, но няма пробив на границата, а заловените в България мигранти биват връщани обратно най-бързо от всички страни в ЕС.

56 души от задържаните в събота общо 87 мигранти, влезли на наша територия, вече са върнати в Гърция.

Междувременно военнослужещи от Сухопътните войски продължават да подпомагат екипите на „Гранична полиция“ в охраната на държавната граница с Гърция, съобщава пресцентърът на министерство на отбраната.

60 военнослужещи от състава на военно формирование 26 400 - Благоевград с 9 броя специализирана техника продължават и днес, 30 май, да подпомагат екипите на „Гранична полиция“ в охраната на държавната граница на ГКПП - Кулата.

Предварително разработеният план за съвместни действия на Министерството на вътрешните работи и Министерството на отбраната е активиран на 28 май.

Военнослужещите бяха на терен за изпълнение на задачи в съответствие с Плана за съвместни действия на МВР и МО, които се състоят в извършване на пеши и механизирани патрули, наблюдателни постове и поддържане на сили за бързо реагиране при дислоциране в критични участъци. До момента са изпълнени 30 механизирани, 26 пеши патрула и 12 наблюдателни поста.

Във военно формирование 26 400 - Благоевград се поддържат сили за бързо реагиране при дислоциране в критични участъци.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини