Община Варна и МБАЛ "Св. Анна" стартираха програма за диагностика на опасна болест

Безплатните прегледи за сънна апнея са една от седемте профилактични програми, които местната хазна финансира тази година, обясни зам.-кметът Коста Базитов /вляво/. Според шефа на "Св. Анна" д-р Гален Шиваров реализацията й ще позволи да бъде направен профил на страдащите, какъвто досега няма.

Правят безплатни тестове за сънна апнея

Страдащите са на възраст 30-50 г., никой не знае колко са

За първи път жителите на община Варна могат безплатно да си направят в прецизен тест за установяване на причините за сънна апнея. Тя засяга най-често хора между 30 и 50 г. Броят им не е ясен, тъй като диагностика правят широк кръг от специалисти - по уши, нос, гърло, пулмолози, стоматолози. Нарушенията на съня могат да доведат до критични състояния като сърдечен удар, както и да предизвикат проблеми с паметта, диабет и други метаболитни заболявания, хипертония, психични проблеми. Причината за болестното хъркане може да се открие чрез ехография на носа и фаринкса. МБАЛ "Св. Анна" има такава апаратура без аналог в страната.

Касата не покрива изследването, затова общината финансира проекта с 20 000 лв. Те ще стигнат за тестове на 400 души, които ще бъдат прегледани в отделението "Уши, нос, гърло" в МБАЛ "Св. Анна" и ще получат профилактични карти с указания за подходящата терапия, обясни д-р Гален Шиваров, изпълнителен директор на болницата. Според него сънната апнея може да бъде лекувана с маска за дишане при сън, със специални шини на зъбите или чрез радиохирургична корекция, за която има клинични пътеки. Безплатните прегледи в "Св. Анна" ще се правят всеки делничен ден до декември след записан час.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве