Бъдещето на хотел "Париж" във Варна остава неясно

Инвеститорският проект за бъдещето на 110-годишната сграда на някогашния емблематичен за Варна хотел "Париж" засега остава пълна загадка. Докато няма становище от Министерството на културата и общината, няма да коментираме, каза за "Труд" новият собственик Александър Богданов, който се оказа колекционер на сгради-уникати в морската столица.

Той е категоричен, че имотът ще запази автентичния си вид, затова е опакован, има направено и 3D лазерно заснемане. Но какво ще е предназначението след предвидената реконструкция, остава неясно.

"Няма как да функционира като хотел, защото сградата не може да отговори на новите изисквания за категоризация", беше категоричен арх. Петър Йорданов, който се е заел с проекта.

Процедурата ще отнеме доста време, защото бившият хотел на ъгъла на улиците "Панагюрище" и "Преслав", е паметник на културата. Той е строен през 1906 г. и проектът е дело на Геро Геров, но след пожар е възстановен от арх.Дабко Дабков през 1911 г. и надстроен с един етаж.

На I етаж е била най-реномираната и луксозна за онова време сладкарница "Париж", където се състояла неофициалната сбирка за създаването на историческия комитет "Българско Възраждане", който сложил началото на прочутата Алея на Българското Възраждане в Морската градина.

Собственик на имота е бил чорбаджията Риза Бей Халил, син на първия варненски кмет преди Освобождението - Халил ефенди Асъз Мехмед, припомня историята най-младият краевед край морето и един от създателите на групата "Стара Варна" Християн Облаков.

Той обаче изрази опасения, че автентичната сграда ще бъде съборена, а вдигната нова постройка ще бъде с имитации на фасадата към двете улици.

Това вече не е реставрация, а съвсем друг подход към културно-архитектурното ни наследство, категоричен е Облаков, който даде примери със съдбата на други сгради-уникати край морето. Предстои проектът да се разгледа на Консултативния съвет по опазване на недвижимото културно наследство към кмета на Варна Иван Портних.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони