Дуейн Джонсън „Скалата“ се ожени

Дете и младеж са в болница след катастрофа

Откриха болно от африканска чума прасе и над Перущица

Задържаха полицай, взел 850 лв. за да скрие призовка за превишена скорост до изтичане на давността

Повдигнаха обвинение на собственика на депото за отпадъци, запалили се под магистрала „Струма“

Меган и Хари замениха Испания с Франция

Президентът Радев назначи бивш лидер на младежкия СДС за началник на кабинета си Годините в синия комсомол липсват в разпространената от "Дондуков" 2 биография на Калоян Методиев

С 630 нови дървета обогати зелената среда Общината в Търговище

Две жени от Каварна станаха жертви на телефонни измами

Потушен е пожарът между софийските села Реброво и Владо Тричков

15-годишно момче е в болница със счупена челюст след побой в Добрич

„Росатом“ подаде заявление за стратегически инвеститор по проекта АЕЦ „Белене“

Започва проверка в Спешния център в Сливен заради смъртта на 7-годишното дете от Сотиря

Два нови социални центъра разкрива община Велико Търново Те ще подпомагат лица с психични разстройства и тежки множествени увреждания

Храните, които не подозирате, че може да съхранявате във фризера Сред тях са ядките, доматеното пюре и кафените зърна

Модерна система за 17 млн. лв. ще пази посевите от градушки

Снимка: Веселина Ангелова

Модерна система за 17 млн. лв. ще пази земеделските площи у нас от градушки. Реформата на Министерството на земеделието и храните предвижда изграждането на нови 32 площадки за такава защита.

„Сегашната система покрива площ от над 10 милиона декара, а с новата ще бъдат обхванати всички земеделски територии в страната, които надхвърлят 33 милиона декара“, съобщи в понеделник във Велико Търново министърът на земеделието Десислава Танева.

В болярския град тя се срещна с представители на браншови организации, БАН, Асоциацията на застрахователите. По време на дискусията бе обсъден новият модел за защито на посевите от природното бедствие, който освен земеделски територии има потенциал да обхване и урбанизираните.

„Тази защита ще става по досегашния способ- чрез площадки. В Северна България ще бъдат използвани и самолети. Методът е нов за страната, но е прилаган в Гърция, Израел и други държави, в които има много явления като градушки и наводнения, нанасящи щети върху земеделската продукция“, поясни министър Танева.

Тя допълни, че сумата от 17 млн.лв. ще бъде изразходвана за изграждането на площадки, закупуването на два самолета, системи за тяхното управление и радари. За да бъде обхваната цялата планирана площ ще бъдат наемани още 8 самолета след съответните процедури. За да функционира системата фермерите ще плащат такса, която предстои да бъде уточнена. Обсъждат се варианти от 0,68 до 0,90 стотинки за декар.

„След като всичко стане ясно, ще представим изчисленията си на финансовия министър. Надявам се още за следващия сезон на идната година да приложим този модел на защита“, изтъкна Танева.

По думите и всички браншови организации са подкрепили реформата, като в срок от две седмици ще предоставят на ведомството своите предложения и забележки. От БАН смятат, че новата система ще може успешно да се прилага и за борба срещу засушаването, сланите и други природни катаклизми. По време на срещата стана ясно, че Велико Търново ще бъде сред регионите, които ще бъдат защитавани от градушки чрез самолет.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.