Модерна система за 17 млн. лв. ще пази посевите от градушки

Снимка: Веселина Ангелова

Модерна система за 17 млн. лв. ще пази земеделските площи у нас от градушки. Реформата на Министерството на земеделието и храните предвижда изграждането на нови 32 площадки за такава защита.

"Сегашната система покрива площ от над 10 милиона декара, а с новата ще бъдат обхванати всички земеделски територии в страната, които надхвърлят 33 милиона декара", съобщи в понеделник във Велико Търново министърът на земеделието Десислава Танева.

В болярския град тя се срещна с представители на браншови организации, БАН, Асоциацията на застрахователите. По време на дискусията бе обсъден новият модел за защито на посевите от природното бедствие, който освен земеделски територии има потенциал да обхване и урбанизираните.

"Тази защита ще става по досегашния способ- чрез площадки. В Северна България ще бъдат използвани и самолети. Методът е нов за страната, но е прилаган в Гърция, Израел и други държави, в които има много явления като градушки и наводнения, нанасящи щети върху земеделската продукция", поясни министър Танева.

Тя допълни, че сумата от 17 млн.лв. ще бъде изразходвана за изграждането на площадки, закупуването на два самолета, системи за тяхното управление и радари. За да бъде обхваната цялата планирана площ ще бъдат наемани още 8 самолета след съответните процедури. За да функционира системата фермерите ще плащат такса, която предстои да бъде уточнена. Обсъждат се варианти от 0,68 до 0,90 стотинки за декар.

"След като всичко стане ясно, ще представим изчисленията си на финансовия министър. Надявам се още за следващия сезон на идната година да приложим този модел на защита", изтъкна Танева.

По думите и всички браншови организации са подкрепили реформата, като в срок от две седмици ще предоставят на ведомството своите предложения и забележки. От БАН смятат, че новата система ще може успешно да се прилага и за борба срещу засушаването, сланите и други природни катаклизми. По време на срещата стана ясно, че Велико Търново ще бъде сред регионите, които ще бъдат защитавани от градушки чрез самолет.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес