Ремонтират още две гимназии във Варна Вече са обновени седем училища, три детски градини и две професионални гимназии по ОП"Региони в растеж"

Рибарите кътат чернокоп за Никулден

Арестуваха двама души, ограбили 12-годишно дете в Бургас

Тръмп обяви срещата си с Ердоган за „чудесна”

Съдии си правят отвод по дело “Къща за гости” Забуксува процесът срещу бившия зам.-министър Александър Манолев

Премиерът Борисов пристигна в Солун за участие в Четвъртата среща на върха

Земетресение от 7,4 по Рихтер удари Индонезия, има опасност от цунами

Ангел Джамбазки: Зелени организации са внесли петиция в ЕП за спиране на магистрала „Струма“ през Кресненското дефиле

Минималната пенсия става 250 лева от юли (обзор) Първият ден от болничния няма да се плаща на работника

ЕП не одобри кандидата за еврокомисар на Унгария

Безработицата намаля до рекордно ниво Заетостта нарасна до 76,3% за населението на 20-64 г.

България е в топ 3 в ЕС по ръст на икономиката Премиерът: безработица спада до 3,7%

Ямболия посече с брадва 35-годишна жена (обзор)

Складовете за горива с камери за наблюдение Признават разходите за ремонт на пътища

Министър Теменужка Петкова: Избираме фирмите за АЕЦ „Белене” до края на месеца (обзор)

Десислава Танева дава 17 милиона лева за нова система за противоградова защита на земеделските площи

Със 17 милиона лева ще бъде изградена нова система за противоградова защита на земеделските площи. Това каза във Велико Търново министърът на земеделието и храните Десислава Танева, цитират я от „Фокус“. Танева посочи, че реформата в противоградовата защита включва доизграждане на нови 32 площадки за борба с градушките и внедряване на самолетна техника. По-рано този месец региони в земеделски райони в северна България пострадаха от силни градушки, като щети са нанесени на зеленчуци, овошки и посеви.

„Със сегашната система се покриват малко над 10 млн. дка земеделски площи, а с новата система за противоградова защита ще се покриват всички земеделски площи в България – над 33 млн. дка”, обясни министърът. Тя посочи, че внедряването на самолети в противоградовата защита е нов способ за страната ни, като той се използва предимно в страни, в които явления като градушки и наводнения са често срещани.

Танева даде пример със страни като Гърция и Израел и допълни, че със самолетната техника ще се покрива предимно Северна България. Тя допълни, че по изготвения проект се предвижда закупуването на два самолета, стойността на които влиза в тези 17 милиона лева. По думите й още 10 самолета ще бъдат наемани по съответната процедура, когато системата започне да функционира.

Министърът на земеделието допълни, че за да функционира този модел, фермерите ще трябва да заплащат такса за противоградова защита. Тя ще е от 0,68 лева до 0,90 лева за дка, в зависимост от степента и условията на обезщетение. Танева допълни, че събраните средства от такси ще бъдат част от бюджета на държавното предприятие, което осъществява противоградовата защита.

„Ще бъде обособено държавно предприятие след преструктурирането на Агенцията. Тази такса ще покрива оперативните годишни разходи за противоградова защита. В тези разходи влизат и застраховките на земеделските площи, които се защитават”, допълни Десислава Танева. Тя изрази надежда от следващата година този модел на противоградова защита да бъде приложен на България.

„Има детайли, които ще уточним. Аз благодаря на организациите и на земеделските производители за разбирането и за виждането, че с оглед на климатичните промени и на многото явления, които се проявяват, е необходимо в дългосрочен план да планираме защитата, така че да има по-малко бедствия. Използвани са всички постижения на науката. В този смисъл благодаря и на БАН, защото те представиха много опити от други страни и помогнаха да направим модела такъв, какъвто го предложиха днес”, посочи Танева.

Тя допълни, че земеделските организации в двуседмичен срок ще представят своите становища, допълнения и предложения. Министърът заяви, че ще бъде направена законодателна промяна в Закона за опазване на селскостопанското имущество и ще се извършат последващите нормативни изменения.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.