Люис Хамилтън - Модерният шампион

Зад всеки успял мъж стои една силна жена, но Люис Хамилтън продължава да жъне победи и тогава, когато неговата дама му обърна гръб и го замени с друг. Британският пилот във Формула 1 първо доказа знаменитото наполеоновско прозрение, печелейки дебютната си титла през 2008 г. с красивата царица на поп музиката Никол Шерцингер до себе си. А в последните две години опроверга тази сентенция и стана още два пъти шампион, въпреки че огнената певицата вече пали фитилите на нашата тенис ракета Григор Димитров.

В целия си 31-годишен живот досега Хамилтън е бил зависим не толкова от силните и хубави жени, колкото от успеха. Неговото изкачване към върха на автомобилния спорт започва от социално жилище и се дължи до голяма степен на желязната му воля, но и на недъгавия му брат.

В неделя Люис спечели, макар и с известна доза късмет, състезанието на най-харизматичното трасе във Формула 1 – по тесните улици на Монако, при това на хлъзгавия от дъжда асфалт. Така той постави знак за равенство между любимия си стартов номер и победите в кариерата си – 44. Британецът не се беше качвал най-горе на почетната стълбичка от октомври, когато триумфира в Гран при на САЩ в Тексас и подпечата третата си титла три кръга преди края на шампионата. Оттогава сякаш караше по инерция и в осем състезания завърши пет пъти втори, веднъж трети, веднъж седми и веднъж отпадна. Във всяка надпревара обаче Хамилтън сяда в кокпита със същата стръв, с каквато Кристиано Роналдо излиза на футболния терен. Между двамата мургави красавци могат да се направят немалко паралели. Освен че си падат по хубавите жени (и те по тях), носят огромни диамантени обеци, татуировки и се обличат по последен писък на модата. Това са иконите на младото поколение и примери за подражание по целия свят. Пият с пълни шепи от сладкия извор на житейските удоволствия, господари са на социалните мрежи с милиони последователи, забавляват се по концерти, боксови мачове, ревюта. През ден си пускат някое селфи, което обикаля световната компютърна мрежа по-бързо от скоростта на светлината и със същото темпо трупа милиони харесвания. Да водят тих, спокоен и кротък живот не е заложено в ДНК-то на мъже от такава порода.

Надарен щедро с талант, шлифован умело през годините, Хамилтън без проблем може да си ходи по дискотеките, а на следващия ден да седне в колата и завърти най-бързата обиколка. В това отношение той е от последните мохикани на старото поколение пилоти бонвивани. Но същевременно е и форлойфер на неизбежните промени във Формула 1 в съвременния свят. Той бе първият новобранец, който е ангажиран като официален състезател в един от двата най-големи и успели отбора – „Макларън“. Той бе първият в този спорт с тъмен цвят на кожата. Когато стана шампион за първи път, бе най-младият в историята (на 23 г.). И някой ден, щом реши да се откаже, на името му ще бъдат записани още много други рекорди.

Детството на Люис обаче не вещае подобно светло бъдеще. Баща му Антъни е имигрант от Гранада, майка му Кармен е англичанка. Той работи в железниците, тя е секретарка, но се разделят, когато Хамилтън е на 2 г. Хлапето остава при баща си и по-късно се сдобива с брат от втория брак на татко си. Малкият Никълас Хамилтън обаче се ражда с увреждания и тежката орис да бъде инвалид. Спи в креватчето на по-големия Хамилтън, който прекарва нощите на дивана. И когато Люис се запалва по картинга, иска да печели на всяка цена - за да радва брат си и да заработва пари за следващите състезания. Тогава сплотеното семейство обикаля пистите със стара каравана, храни се с готови супи от термокана, всички участват в сглобяването и поправянето на колата…

Днес Люис има всичко (без Никол Шерцингер, тя е на Гришо). Осигурил е себе си, баща си, брат си и наследниците до девето коляно. Вози се в частен самолет, живее в разкошни къщи, вместо гаджета разхожда по света любимите си булдози Коко и Роско, хвали се в интернет с всяка нова татуировка. Обективно погледнато, повече не му е необходимо да печели, за да оцелява. Но за него вече е трудно да оцелява, без да печели. Защото е замесен от тестото на големи победители и личности в спорта с тъмен цвят на кожата, каквито са Мохамед Али, Карл Люис и Тайгър Уудс.

Носи името на Карл Люис и харизмата на Аертон Сена

Карл Люис Дейвидсън Хамилтън, както е пълното име на автомобилния състезател, е кръстен на знаменития спринтьор Карл Люис. Той е лекоатлет №1 на миналия век, господар на бързите бягания и дългия скок, носител на 9 златни медала от олимпийски игри, на 8 титли от световни първенства в периода 1983-1996 г. С ръст от 1,60 м обаче младият Люис Хамилтън показва много по-голямо пристрастие към автомобилизма, отколкото към атлетиката.

Детският идол на бъдещия шампион е Аертон Сена. Затова Хамилтън се състезава с жълта каска – също като великия бразилец. И също като него е безкрайно талантлив, арогантен, смел, бърз и амбициозен.

ЗА НЕГО

Никой не го познава

Не мога да кажа много неща за Хамилтън, защото не го познавам добре, макар че толкова години караме във Формула 1. Аз мисля, че всъщност никой не го познава. Той е затворен и не те допуска близо. И като състезател е същият – изобщо не ти позволява да го доближиш. За мен това е най-трудният за изпреварване пилот в нашия спорт.

Дженсън Бътън, пилот на „Макларън“

Открояваше се още като тийнейджър

Люис е много качествен и много добър пилот. Той се открояваше още като тийнейджър, когато показа колко е талантлив. От личните му амбиции и от желанието да работи и да се развива зависи колко далеч ще стигне. Притежава дарба, притежава дух и заслужава да направи голяма кариера.

Михаел Шумахер, който бе наследен в „Мерцедес“ от Хамилтън.

Перфектният герой за Формула 1

Харесвам това момче. Не само защото е англичанин като мен. Той е амбициозен и нахакан, преследва целите си като хищник плячката си. Такива пилоти са необходими на Формула 1. Хамилтън е перфектният герой – успешен, интересен, скандален. Подобни личности държат жив интереса към спорта и затова му се радвам толкова много.

Бърни Екълстоун, шеф на Формула 1

Трябва да го питате за секса

Спомням си нещо интересно за Хамилтън. Когато той спечели първата си победа, заяви, че усещането е по-хубаво от това да правиш секс. Аз не съм съгласен с него, но тогава той беше младо момче, може би още не беше правил истински секс. Интересно е какво ще каже днес по въпроса, трябва да го питате. Люис натрупа много победи, защото е добър и разполага със силен отбор и бърза кола.

Кими Райконен, пилот на „Ферари“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт