Археолозите откриха сезон 2016

Националният исторически музей (НИМ) стартира вчера археологическата си кампания за 2016 г., съобщи директорът му проф. Божидар Димитров.

Започнаха разкопките на града от джунглата - Фармакида, ръководени от доц. д-р Иван Христов, зам.-директор на НИМ. Това малко, но богато градче, разположено в плавателната част на река Ропотамо, е осъществявало интензивни търговски контакти със Средиземноморието, Атина, островите Крит и Тасос и в резултат на това е натрупало значителни богатства, следи от които са останали за щастливите археолози.

Доц. д-р Кръстина Панайотова започна вчера разкопки в стария град в Созопол. Полуостров Скамни е крайната част, върху който е разположен античният град.

Поради лошия климат (силни ветрове го обдухват през зимата) не е бил населен с жилища. В замяна на това древните са разполагали там големи обществени сгради, най-вече храмове.

Интензивна реставрация върви на Голямата базилика в Плиска. Въздигането на южната част на храма се извършва по проект на арх. Теофил Теофилов, който е бил осъвременен от арх. Юлий Фърков. Предвидено е и възстановяване на свещения кладенец, който бе разкрит през миналата година. В момента арх. Фърков готви проект.

В Националния исторически музей също се извършват сериозни преустройства. Зала №3 ще приеме короната на българския цар и на българската царица, изработени изцяло от дарения: 1,5 кг чисто злато на проф. д-р Лъчезар Цоцорков, 1000 бисера на Елена Василева и с безвъзмездния труд на ювелира Стойчо Везенков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура