Румяна Арнаудова: Мигрантите от Кулата съзнателно са се движили към България

"7 от заловените в събота мигранти на българо-гръцката граница са се самоорганизирали и са тръгнали в посока, за която им е съобщено, че се намира границата с България. Движели са се пеша, а тяхната цел е била Централна Европа." Това съобщи на брифинг Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор, цитирана от БТВ.

Информацията на Румяна Арнаудова е в разрез със съобщеното вчера от премиера Бойко Борисов. Той каза, че бежанците са били подведени от каналджия и са мислили, че се движат към Македония. Такъв всъщност е бил случаят само с другата група заловени, които бяха открити във влак. Те веднага са били върнати на гръцките власти. 

Срещу тръгналите пеша се водят разследвания. „В момента всички 17 дела се намират в Районен съд – Петрич с молба на прокурорите споразуменията да бъдат одобрени. За 3 лица наказанието е лишаване от свобода за 5 месеца условно и изпитателен срок от 3 месеца, както и глоба от по 100 лева. Останалите 14 лица са се съгласили да изтърпят наказание от 6 месеца лишаване от свобода, изтърпяването на което се отлага с изпитателен срок от три години, както и глоба от по 100 лева“, информира Арнаудова. Съдът прие споразуменията и постанови условни присъди.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини