Дневен хороскоп на Алена за вторник, 15.10.2019

На 15 октомври 2019 да почерпят

Ново дъно: България счупи рекорд за домакинска загуба

На два пъти спряха България – Англия, гостите отказват да играят

10 ранени при сблъсъци на летището в Барселона

Английски фенове се биха на „Витошка“, има ранен

Офертите за Нова година са с 11-12% по-скъпи Хубавите места ще са разпродадени до 30 ноември

Пожар в цех за бои и химикали в Габрово

Ако работите през нощта – трябва да знаете това

Заев: Правителството на Северна Македония остава посветено на Договора за добросъседство с България

Шефът на „Росатом“: Русия е готова да построи ядрена централа в Саудитска Арабия съвместно със САЩ

Гледаме малката Турна от „Майка“ в нов сериал

Двойна игра на Прокопиев с ЕВН Брокерите му спестили 87 млн. лв. на австрийското дружество при покупката на остатъка от държавния дял през 2011 г. (обзор)

Нещата според чиновниците от ЕК и по същество Право на отговор от Европейската комисия и коментар на главния редактор на "Труд"

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 15 октомври 2019

Швейцария отваря пазара на труда за българи, от 6000 до 23 000 евро на месец вземат наши лекари там

Посланикът на България в Швейцария Меглена Плугчиева

Ограниченията за свободно движение и достъп до пазара на труда за българи в Швейцария отпадат. От 1 юни, не се изискват разрешения за работа и се премахват т.нар. контингенти – определен брой разрешения за краткосрочно и дългосрочно пребиваване, съобщиха от Министерството на труда и социалната политика. Причината е, че от тази дата завършва преходният период от 7 години за българи и румънци, определен в Протокол на Споразумение за свободно движение на хора между ЕС и Швейцария, който бе в сила от 1 юни 2009 г.

„Българите за първи път ще се възползват от пълната свобода на движение. Те стават равнопоставени на гражданите на останалите 25 държави членки на ЕС без Хърватия, заяви пред „Труд“ посланикът на България в Швейцария Меглена Плугчиева. По думите й към момента в страната на банките, шоколадите и часовниците работят 6272 българи.

„Над 80% са висококвалифицирани – лекари, финансисти, инженери“, каза още Плугчиева. По думите й наши доктори в Цюрих и Берн изкарват от 6000 до 23 000 евро на месец.

Швейцария е страната с най-високи заплати в Европа. Според различни данни служител на пълно работно време в промишления сектор или в услугите разполага средно с брутна годишна заплата от над 63 000 евро.

97% от населението в страната получава заплата от над 3000 швейцарски франка (5301 лв.).

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.