Рибената чорба и цацата "най-народни" в Бургас

В най- предпочитаното от бургазлии и гости на града място- капанът на "Морска гара" вкусотиите са със заковани цени. На масите с прекрасен изглед към залива посядат и "островитяните"- туристите, които са решили да пътуват до остров "Света Анастасия", но преди или след това да похапнат риба или друг морски дар. Най- евтино излизат рибената чорба, скаридите и пържената цаца.

На "Морска гара"

Скумрия на скара е 6 лева, чернокоп на скара 10 лева. 7 лева са пържените калмари, а най- народната риба- цацата се харчи по 2. 80 лева. Тарама хайвер- 5 лева, попчета- 6 лева, черноморски скариди- 2. 50 лева. Килограм миди с черупки струва 7 лева. Сирене в пергамент 4 лева, кюфте и кебапче са по 1. 50 лева, вратната пържола излиза 6 лева, пържени картофки 2. 90 лв. 15 стотинки е филийката хляб. 2. 90 е рибената чорба, толкова излизат и пържените картофки, а сафридът- 6 лева. Шопската салата излиза 3. 50 лв, а тараторът 2 лева.

В заведенията в центъра на Бургас, по култовата улица "Богориди", сафридът е 7 лева. Пилешка супа 2. 99 лв., а омлет 3. 99 лева излиза евтин и хранителен обяд. Бирата- голяма наливна се харчи по 2 лева в капаните на Северния плаж. На "Морска гара" тя е 2 или 3 лева, зависи от марката.

На най- посещамания капан край морето на плажа цените са малко по- различни. 3 лева струва порция цаца. Сафридът е 7 лева, попчето- 5. 50 лева. Миди с черупка струват 6. 49 лв. Агнешка главичка дори се намира тук- за 6. 29 лева. Спагети "Болонезе" могат да се поръчат за 4. 99 лв.

Много от туристите предимно руснаци залагат на заведенията за хранене, които предлагат българска кухня, а тези с по- дълъг престой са научили "скара за дома", където се пекат най вкусните кебапчета и то само срещу левче едното.

В Сънито всичко се върти около бирата

В Слънчев бряг в момента туристите почти не се показват от хотелите, където са настанени и ползват "ол инклузив". Така че външните заведения трябва да бъдат гъвкави. Затова предлагат промоции- два лева- кебапче и бира. Цацата струва 4 лева. Има и друга промоция- половин литър бира за 2. 50 лв.

Изобщо в момента всичко се върти около бирата. Голямата наливна бира по левче е примамка да седнеш и да си поръчаш покрай нея картофки- със или без сирене, които са доста скъпички. Така че престоят се избива. В курорта супата струва 4- 5 лева. Става дума за шкембе, пилешка супа, боб и леща чорба. Пържените картофи също са 4 лева, а със сирене са 5 лева. Кебапче и кюфте, но не на промоция се харчат по 1. 50 лева.

Най-скъпият калкан е в Царево

В Царево в момента цените на морските дарове са по- скъпи. В заведение на брега цацата се харчи по 4. 50 лева порцията. Но пък гледката е несравнимо красива и посетителите могат да наблюдават лодките на рибарите които тръгват или пристават на кея. Който желае може да си купи абсолютно прясна риба от тях, току що извадена от мрежите и то без посредник.

Много чужденци, отседнали в хотелите в града правят точно така. Иначе, в заведението на порта може да се изяде най-скъпия калкан - 40 лева порцията. 9 лева струва порция сафрид, а бирата се харчи по 2. 50 лева.

В Поморие цените са разделени

В квартала на Поморие - около манастира "Свети Георги" заведенията държат по- високи цени от тези в града. Цацата и картофите вървят между 2-3 лева. Кебапчето е левче, супите около 2. 50 лв. Бирата се харчи по 1. 5-2 лева. В заведенията в града цените са с левче по-скъпи.

Чадъри гратис само в Бургас

Чадърите на Централния плаж в Бургас ще са безплатни. Чадър и шезлонг на Северната ивица ще струват по 3 лева едната екстра. сезонът се открива от първи юни, а платената сянка и шезлонг ще се заплащат от пети юни. Което означава, че в първите дни след старта на сезона ще са безплатни.

В Слънчев бряг 10 лева струва сянката и 10 лева шезлонгът. Табели указват на няколко езика, че е абсолютно забранено плажуващите да поставят свои чадъри или хавлии в зоната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони