Усилено възраждат Голямата базилика

Голямата базилика в Плиска може да бъде посещавана от туристи, въпреки усиленото строителство. Снимки: ЦВЕТЕЛИНА ГЕОРГИЕВА

Интензивна реставрация върви на Голямата базилика в първата българска столица Плиска. Още от началото на месец на май на мястото работят строители от сдружение "Армира 2013". Успоредно с тях реставратори възстановяват колони и капители, които ще бъдат вградени в базиликата, каза управителят на сдружението Никола Николов. Въздигането на южната част на храма се извършва по проект на арх. Теофил Теофилов, който е бил осъвременен от арх. Юлий Фърков.

Дългоочакваното възраждане се случва благодарение на отпуснатите средства от правителството - 770 хил. лв. и на непрекъснати дарения, изпращани от родолюбиви българи, живеещи и работещи в страната и в чужбина. Използват се камъни, дарени от министър Ивайло Московски от гарите и жп съоръжения, построени през ХIХ век от Мидхат паша по жп линията Русе-Варна с откраднати камъни от Голямата базилика и манастира, разположен край нея. Към 100 кубика са били превозени вече до мястото на градежа. Огромните блокове по над 300 кг. се вдигат с автокран, за да бъдат вградени. Ще се използват и масивни квадри, произведени от фабрика в Мездра. "Разполагаме с всичко необходимо, старо и ново, за да въздигнем базиликата", каза за "Труд" проф. Божидар Димитров.

Предвидено е и възстановяване на свещения кладенец, който бе разкрит миналата година. В момента арх. Фърков готви проект.

Мащабното строителство не пречи на туристическия поток към Голямата базилика. Още от м.г. има бум на интереса към Плиска - тя е била посетена от 54 500 туристи /при под 30 000 души през 2014 г./. Напливът започна след честванията на 1150 г. християнство на 2 май 2015 г. и особено след археологическите разкопки на свещения кладенец от доц. д-р Павел Георгиев, който преди дни бе награден със "Златен грифон с огърлие“ за цялостна дейност при проучване на първата българска столица Плиска.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони