В Полша се обжалва решението против екстрадацията на Роман Полански

Полша ще обжалва решението, взето от съд в Краков, режисьорът Роман Полански да не бъде екстрадиран в САЩ, предават световните агенции, позовавайки се на правосъдния министър на Полша Збигнев Жобро.

САЩ искат екстрадицията на Полански във връзка с произнесена срещу него присъда през 1977 г. за изнасилване на малолетна.

През 1977 г. режисьорът, тогава на 43 години, е изправен пред съд в Калифорния по обвинение в изнасилване на 13-годишната Саманта Геймър. Роман Полански се признава за виновен в незаконни сексуални отношения и прекарва 42 дни в затвора. След като е пуснат под гаранция, режисьорът бяга от САЩ преди произнасянето на присъдата.

През октомври миналата година Окръжният съд в Краков, Полша, се произнесе срещу екстрадицията в САЩ на 82-годишния Полански, който има френско и полско гражданство. Първоначално от прокуратурата съобщиха, че няма да обжалват съдебното решение.

Сега обаче правосъдният министър Збигнев Жобро е заявил, че ще обжалва пред Върховния съд постановлението на краковския съд.

"Реших да подам жалба във Върховния съд във връзка с решението на съда в Краков Полански да не бъде екстрадиран в САЩ, въпреки че е обвинен в сериозно престъпление, каквото е изнасилването на дете", казва Жобро.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица