България в топ 3 на измамниците, окрали ЕС с почти 1 млрд. евро

Според Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) почти 1 млрд. евро са били присвоени от европейските фондове от измамници, членуващи в съюза, като България е в челната тройка, наред с Унгария и Румъния, съобщава "Ройтерс", цитирана от БТВ.

Според годишния доклад на организацията през 2015 г. бюджетът на съюза е пострадал с 888 млн. евро, което е малко по-ниско от резултата за предходната година – 901 млн. евро.

Тази сума се равнява на 0,6% от общия бюджет на съюза, разходите от който отиват най-вече за субсидии към фермерите и за подпомагане на по-бедните региони.

Докладът цитира един от случаите на такава кражба, която е част от общо 1400, при който 1,3 млн. евро са били отпуснати за модернизацията на фабрика за замразени зеленчуци у нас.

Оказало се, че фабриката и доставчикът на оборудване са на един и същи собственик, а самото оборудване е било продадено на завишени цени.

При други случаи вносителите на китайски слънчеви панели измамили данъчните власти с митото, като подправили документите за произход на стоката.

Миналата година по съдебен ред ЕС успя да си върне около 187 млн. евро от неправилно похарчените пари, което е с около 10% по-малко от сумата, постигната предходната година.

Шефът на ОЛАФ Джовани Кеслер настоява горещо за създаване на общоевропейска прокуратура, която би имала по-големи правомощия при разследването на злоупотреби от тези на ОЛАФ.

Държавите членки обаче не подкрепят тази инициатива, като в Брюксел смятат, че националните държави нямат огромното желание да преследват измамниците, ощетили общоевропейския бюджет, и като цяло не се стараят особено много в коректното управление на европейските фондове.

Коментари

Задължително поле