Археолози бавят отварянето на основен булевард в Пловдив

Възловият булевард "Васил Априлов" в Пловдив май няма да бъде отворен скоро за движение, въпреки че вече е напълно готова и преасфалтирана отсечката от кръговото кръстовище пред Централна жп гара до колелото на улица "Любен Каравелов".

Там вече е положен и последният свой асфалт, но строителните дейности в участъка от ул. "Любен Каравелов" до кръстовището с "Пещерско шосе" са замразени, след като при изкопни работи на "ЕVN Топлофикация" за прокарване на нов тръбопровод бяха открити археологически находки.

От Община Пловдив и фирмите изпълнители на първия етап от реконструкцията на бул. "Васил Априлов" до ул. "Войнишка слава" за 7 млн. лв., все още чакат становището на експертите от Археологическия институт към БАН, което необяснимо се бави.

"Васил Априлов" е една от най-старите пътни артерии на Пловдив, проектирана от Йосиф Шнитер в първия общ устройствен план на града. Пълната й реконструкция освен подмяната на паважа с асфалт включва всички дейности за изграждането на един изцяло обновен модерен път - нов водопровод и канализация, изграждане на дублираща канализация и вкарване на всички улуци в нея, нови канални мрежи и тръби за топлофикация, ново осветление, тротоари, велоалеи. Самото платно се разширява с 2 метра, като габаритите са 2 по 2 пътни ивици.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони