До месец става ясно има ли картел на горивата

"До месец Комисията за защита на конкуренцията ще се произнесе има ли картел на пазара на горивата. В момента се събират доказателства за участието на 7 компании, претърсена е и рафинерията "Лукойл Нефтохим". Тя се проверява за злоупотреба с господстващо положение", това съобщи председателят на Комисията Петко Николов по време на брифинг за дейността ѝ през миналата година, съобщи БНТ.

Антимонополният орган е наложил глоби и санкции в размер на 25 милиона лева. От тях обаче доброволно са събрани едва един милион. От Комисията уточниха, че отговорност да събере останалите 24 милиона има НАП.

За картелни споразумения се проверяват и 4 търговски вериги за хранителни стоки. Петко Николов поиска да се има наказателна отговорност за участие в картел. Ако обвиненията срещу "Лукойл Нефтохим" се докажат, тя ще получи глоба между 8 и 10 % от оборота си за миналата година.

"Оставяме на страна съмненията, съмненията са едно, но доказателствата са друго, ако няма абсолютно нищо което да подкрепи тези наши съмнения, по-скоро вероятно ще се върви към липса на нарушения, но така по скоро ми се струва, че изчакайте до края на месеца, началото на юли, най-вероятно тогава ще има отново среща, за да си говорим", коментира Петко Николов - председател на Комисията за защита на конкуренцията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес