Блъснаха момче с тротинетка, изскочило на булевард в София

Продължава издирването на 18-годишния затворник, избягал от общежитие в Смолян

На 23 октомври 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за сряда, 23.10.2019

Стрелба в училище в Калифорния, един човек е ранен (СНИМКИ и ВИДЕО)

Две жертви на поройни дъждове в Италия

Путин след срещата си с Ердоган: Постигнахме съдбоносни решения за Сирия

Еврокомисар: Влизането в Шенген на Хърватия, България и Румъния е още по-необходимо при сегашните предизвикателства

„Фолксваген“ не търси ново място за завода си, проектите са замразени

Осъдиха трима българи в Санкт Петербург за опит за продажба на 40 кг кокаин Ще лежат от 10 до 12 г. в изправителен лагер със строг режим

Ердоган: Турция и Русия ще извършват съвместни патрули в Сирия

Баде Ишчил си хвана младо гадже

Вебер за мониторинговия доклад на ЕК за България: Добра работа, Бойко Борисов!

Настояват за спиране на финансовото подпомагане на Тома Белев от държавата В писмо до премиера Бойко Борисов искат отстраняване от длъжността му в Министерския съвет

УЕФА ни предупреди за напускането на Боби

Варна вкарва в сайт сградите – паметници на културата

Над 600 сгради във Варна, които са недвижимо културно наследство, ще бъдат описани от общината в специален сайт, който ще улеснява и работата на агенциите за недвижими имоти. Това съобщи на дискусионен форум за връзката между култура, имоти и туризъм арх. Владимир Рачев, главен инспектор от ГД „Инспекторат за опазване на културното наследство“ за Североизточен район.

Според него от описаните преди година 501 сгради паметници на културата 50 са отпаднали, защото са рухнали, но общината чака одобрение да добави в листата нови 150 здания. Част от тях са емблематични за града – Двореца на културата и спорта, Фестивалния и конгресен център, МБАЛ „Св. Анна“, други нямат архитектурна стойност, но в тях са се случвали знакови събития, трети се водят паметници на промишленото наследство.

Представители на туристическия бранш видяха шанс за развитие на нов продукт, ако на недвижимите ценности бъдат поставени табели с кратки информационни описания. Със задачата се е заело сдружение, което има идея да постави пиктограми върху сградите паметници на културата, стана ясно на форума.

От архитектурната дирекция на общината обявиха, че подготвят и регистър на собствениците на имоти, които са недвижимо културно наследство. Задачата обаче е трудна, защото само 107 от сградите са на държавата, общината и различни вероизповедания. Останалите са частни, а издирването на собствениците често се оказвало трудна задача поради големия брой наследници, част от които не живеели в България.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.