Красимир Балъков: Поднасям своите извинения на английските футболисти

Шефът на съдиите и още четирима от БФС задържани за разпит

Сделки за милиарди сключиха Москва и Рияд Най-важното споразумение - за стабилизиране на цените на петрола

Пациент сам си избра сърдечната клапа Екип на проф. Иво Петров направи първата имплантация на MyVal

Убиецът Полфрийман излeзe от изолатора в Бусманци (обзор)

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 16 октомври 2019

Защо чакахме досега?

Джок Полфрийман напусна центъра в Бусманци

20 млн. евро са нужни за повече чартъри

Петима пияни шофьори хванаха за една нощ в Сливен

Борисов разпоредил на Захариева да разговаря с английския посланик Реакцията днес е след дълго вършена работа от полицията, БОП и НАП

Откриха тялото на мъж, който изчезна във водите на Марица

Троен убиец командва банда за рекет от затвора

Програмите по математика – прекалено олекотени В МОН правят преглед заради ниските оценки на децата

Борисов: За „Фолксваген“ не е приключила темата

Скандал довел до полиция на събрание на кметовете в София

Скандал беляза началото на Общото събрание в София на Националното сдружение на кметствата в България. Стигна се и до викане на полиция, предаде БГНЕС.

Заседанието е било насрочено за днес от 11 часа. На него идват и повече от 30 кметове, които получили покани, но – според разказа им, им било казано, че могат само да слушат, не могат да вземат никакво отношение. „Това вече разгневи хората“, каза кметът на Калофер Румен Стоянов. Той обясни, че дошли поканени от ръководството на Националното сдружение, но днешното събрание е и отчетно- изборно и предполага, че това е нажежило обстановката, тъй като не ги приели за нови членове. Разтури се и дори си позволили от ръководството да извикат полиция. „Дойдохме, за да можем да се съюзим всички, да видим какви са ни проблемите и да се поставят и пред омбудсмана“, каза Стоянов.

Председателят на Управителния съвет на сдружението Делчо Митев заяви, че те били поканени като гости. „Съгласно устава можеш да каниш гости да участват в заседанието, но не могат да вземат решения и да гласуват“, подчерта той. Митев коментира, че ги поканил, защото искали да видят, да чуят по кои задачи и какво се работи.

„От началото разбира се, че сме гости, но след като сме заявили, платили сме си таксата, регистрирали сме се, ние вече ставаме потенциални членове. Точно както пише в устава, така трябва да се направи. А той гласи, че след заявлението до управителния съвет се предлага на общото събрание и се гласува“, отбеляза кметът на Калофер.

В един момент напрежението се поуспокои, когато на събранието дойде и омбудсманът Мая Манолова, която била поканена, за да я запознат с проблемите им като кметове. Така пред нея те изложиха проблемите си свързани и с Изборния кодекс и с настояването да разполагат със собствен бюджет. Кметът на Калофер Румен Стоянов и пред нея постави въпроса, че са получили покана, дошли са, но не могат да станат членове.

Той добави, че им казали, че днес няма да ги приемат. „Защо няма да ни приемете, когато това е сдружение с нестопанска цел, когато всички се събираме, за да решим големите проблеми на държавата“, попита той пред омбудсмана. Мая Манолова им посочи, че не може да влезе като арбитър в този спор, но според нея обединението прави силата. Съветът, който им даде е, че по-добре да са повече, така ще им се чува повече гласът. Тя изрази съжаление, че вместо да се решават проблемите разговорът е тръгнал в друга посока.

В крайна сметка след няколкочасов скандал стана ясно, че има предложение след няколко минутна почивка да започне събранието и да се гласува за членове.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.