Президентът Радев поздрави културни дейци и представители на българската общност в Москва по повод 24 май

Лондон си затваря очите за мръсни пари Депутати зоват Мей за мерки срещу активи на Кремъл на Острова

Хасан Рохани: САЩ не могат да решават за Иран

Главният архитект на София Здравко Здравков пред “Труд”: Волята на съда е да наруша закона НАГ не позволява да се строи небостъргач върху градинка в “Стрелбище”

Лавров: Наесен се очаква да започнат преговори за създаване на зона за свободна търговия между Евразийския икономически съюз и Индия

Любо Пенев отпадна за пост в ЦСКА

Сръбският премиер заяви, че целта на страната й е да се присъедини към ЕС въпреки призивите на министъра на отбраната за промяна на политиката

Италианската популистка коалиция предлага юриста Джузепе Конте за премиер

Лесбийка президент на САЩ? Засега само на кино Политическа комедия на “Нетфликс” вкарва Дженифър Анистън и гей секса в Белия дом

Премиерът Зоран Заев не се отказва от името “Илинденска Македония”

Вижте акцентите от броя на “Труд” във вторник, 22 май 2018

Словенската полиция е намерила трима нелегални мигранти, скрити в български камион

Джина Хаспъл положи клетва като директор на ЦРУ

Възрастни съпрузи починаха в един и същи ден след 61-годишен брак

3,7 млрд. лева държат инвестиционните фондове Местните управляват 1,34 млрд. лева

Министерството на финансите дава заден за пенсиите

Министерството на финансите оттегля текстовете в промените в Кодекса за социално осигуряване свързани с фазата на изплащане на пенсиите, това съобщи министърът на финансите Владислав Горанов по време на брифинг в министерството, предава „Фокус”.

По думите на министъра на финансите, той ще остави дебата по промените да се води от експертите от Министерството на труда и социалната политика. Горанов заяви, че промените, според които осигурените лица могат да изберат институцията, която ще изплаща пожизнената им пенсия, съответно срочната пенсия с гарантиран размер на всяко пенсионноосигурително дружество, което, съгласно обхвата на притежаваната лицензия, може да извършва дейност и във фазата на изплащане ще бъдат изтеглени.

Горанов коментира, че в темата с изплащането на пенсиите, никъде не е била коментирана темата с национализацията. „С този опит да се създават страхове в българските граждани и да се коментира повратно темата с това дали е защитена частната собствено ни кара да мислим, че зад тези мотиви се крие някаква друга цел на противниците на изменение в закона”, заяви Горанов. По думите му, големият проблем, който не се изрича на глас е, че всъщност първият и вторият пенсионен стълб се конкурират.

„Те се конкурират, защото пенсиите от вторият стълб не се явяват надграждащи на пенсиите от първия стълб. В 28% те се заместват. На всеки български гражданин роден след 1960 година, който е избрал да се осигурява в ДОО и за допълнителна пенсия от УПФ при равни други условия, пенсията му от ДОО ще бъде намалена с 28%. Те трябва да бъдат заместени, допълнени и надградени от капиталовия модел”, каза той.

По думите му, се очаква от вторият пенсионен стълб-Пенсионно осигурителните дружества да генерират такава доходност през периода на натрупване на пенсия, която не е по-ниска от лицата, които ще получават пенсия само от първият стълб. Министърът на финансите обясни, че е предложил промените, за да не могат определени лица да изтеглят наведнъж пълният размер на вторите си пенсии от УПФ и да останат отново на гърба на държавата.

„След много консултации реших да оставя темата с правната уредба на фазата на изплащането на социалните партньори и да премахна тази тема от предложения от мен КСО”, каза още той. Министърът на финансите заяви, че промените в КСО, които ще предложи на правителството ще са свързани само с изискванията към Пенсионно осигурителните дружества (ПОД). Според промените, които той ще предложи ПОД , които ще изплащат пенсии трябва да имат гарантиран капитал от 7 400 000 лева, а дружествата, които ще управляват срочни пенсии с променлив характер и ще управляват осигурителни вноски трябва да имат капитал от 5 000 000 лева.

Горанов обясни, че ще бъде въведената фигурата на независими членове на съвета на директорите или надзорните съвети в ПОД. По думите му, в предложените от него промени в КСО ще има промяна във възможностите за инвестиране. Той каза, че ще се дава нова възможност за инвестиране в акции и облигации предлагани при условията на първичното публично предлагане.

На сайта на Министерството на финансите бяха качени за обществено обсъждане промени в Кодекса за социално осигуряване, според които в Универсалните пенсионни фондове се създава общ пул, при които правото на собственост върху натрупаната в индивидуалната партида сума се заменя с правото на получаване на съответния вид пенсия. С промените се въвежда и наследяване по общия ред на Закона за наследството за средствата по партидата на починало осигурено лице.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.