Рекорден брой столетници в Русия

Служител на „ТАД груп“ за ареста на Кристиян Бойков: Не мога да повярвам как са стигнали до него

Пашов и „Арарат“ на крачка от групите

Министър Димов ще посети Шишманци и Атия

Най-малко петима загинали при концерт на рапър в Алжир

Откраднаха близо 16 хиляди лева от незаключен ТИР

Премиерът Борисов обеща помощ на „Арда“ за завръщането на тима в Кърджали

Кралев: Държавата от години помага на отборите, влезли в елита

69-годишен руснак се е удавил край Лозенец

Предупреждават за прехлориране на водата в Търговище през уикенда

Овчарник и техника изгоряха при пожар в Търновско Причина за пламъците станало късо съединение

Вижте 6-е килограма наркотици, които полицаи изкопаха в селски двор в Габровско (СНИМКИ)

Футуро събра звезди на световното кино, гейминга и комикса

Просрочени задължения от 142 милиона внесе Бургаския бизнес

Над 40 американски града са станали жертва на хакерска атака

Горанов оттегли промените за втората пенсия (обзор)

Промените в Кодекса за социално осигуряване (КСО), свързани с фазата за изплащане на пенсиите от втория стълб на пенсионната система, отпадат от предложенията на Министерството на финансите. Това стана ясно след пресконференция на министър Владислав Горанов. Идеята бе да се осигури възможност индивидуалните партиди в частен фонд за втора пенсия да отиват в общ пул и да не могат да се теглят авансово заради риск за хората, които изтеглят парите си накуп, да останат с по-ниски пенсия. След сериозен обществен натиск Горанов обяви, че ще остави с темата да се заемат социалният министър и Националният съвет за тристранно сътрудничество.

„След много консултации, които проведох, реших да оставя темата. Нека синдикатите, които са легитимните представители на осигурените лица, Комисията за финансов надзор и бизнесът да измислят регулациите за изплащане на пенсиите от втория стълб и едва тогава Министерството на финансите ще се включи в този дебат с експертиза“, заяви Горанов. По думите му големият проблем, който не се изрича на глас е, че всъщност първият и вторият пенсионен стълб се конкурират.

Горанов заяви, че промените в КСО, които ще предложи на правителството, ще са свързани само с изискванията към Пенсионноосигурителните дружества (ПОД). Според промените ПОД, които ще изплащат пожизнени и срочни пенсии с гарантиран размер, трябва да имат капитал от 7,4 млн. лева вместо сегашните 5 млн. лв. Горанов обясни, че ще бъде въведена фигурата (до 1/3) на независими членове на съвета на директорите или надзорните съвети в ПОД. По думите му в предложените от него промени в КСО ще има и промяна във възможностите за инвестиране – ще се дава нова възможност за инвестиране в акции и облигации, предлагани при условията на първичното публично предлагане.

Министър Горанов изрази сериозни опасения какъв ще е сценарият, ако осигурено лице изтегли наведнъж всичките си пари за втора пенсия.

„Да направи бала на внучето, да си ремонтира апартамента и след това да остане с много по-ниска пожизнена пенсия от Държавното обществено осигуряване – риск, който не трябва да бъде пренебрегнат“, уточни той.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.