“Черно море” забрави как се бие

Силният вятър остави три села в Ловешко без ток

ЦИК на Русия: Към 17 ч. избирателната активност за президент е достигнала до 51,9%

Борис Джонсън: Великобритания трябва да се насочи към проверка на богатство, свързано с Кремъл

Моуриньо оплю играчите на “Юнайтед”

Франция не признава изборите в Крим за руски президент

Затруднен трафик в Румъния заради обилни снеговалежи и леден дъжд

Екатерина Захариева връчи “Златна лаврова клонка” на изпълнителния директор на ЕВРОПОЛ

Кукери освободиха Стара Загора от злите сили

Властите в Украйна възпрепятстват гласуването на руски граждани в Киев и Харков

Маскирани трошиха рейсове с бухалки

Сирийските кюрди дадоха обещание да възстановят контрола над Африн

Роси: Ще ги поздравя, ако ни бият на хубав терен

Отново ще изследват водата в село Казанка за уран

13 души са арестувани преди дербито ЦСКА – “Левски”

Преименуван си иска българското име, свързвали неговото с терорист

Българин от Разградско с турско – арабско име поиска да му върнат българското, което получил при преименуването, защото неговото се асоциирало с известен терорист.

Мъжът живеел от години в Германия и при преминаване на границата му било неудобно, когато свързвали името му с това на С.Х. (вероятно Саддам Хюсеин) и това го потискало.

При раждането си мъжът бил записан с име с инициали Х.И.Х. При преименуването през 1981 г. името му било сменено на К.И.С. Първото му дете се родило през 2000 г. и носело българските имена на баща си. През 2002 г. той обаче поискал да си върне рождените имена. Така второто му дете било с турските имена на бащата.

Миналата година той решил, че иска пак българските си имена. Позовал се на това, че с тях бил известен сред приятелите си.

Жена му споделила и притесненията му по границите заради връзката с име на терорист, което също станало мотив мъжът да иска да го наричат по друг начин.

Съдът в Кубрат, а после и този в Разград смятат, че твърденията, че името му е асоциирано с имена на терористи, е недоказано и не ставало ясно кой прави такава връзка.

„Доводът е и неоснователен – както собственото, така и фамилното име на молителя са широко употребявани в турско-арабската общност, носят се от много хора, поради което твърдението за свързването им с отделна личност, към която има изградено отрицателно отношение, не представлява сериозен правен аргумент”, смята съдът. Той се позовава и на факта, че мъжът сам е поискал да му върнат турското име. Такива носели едно от децата му и жена му и промяната нямало да бъде в ничий интерес, нито твърденията му можело да се приемат за важни обстоятелства, които изискват това.

Решението на съда, с което се отказва смяна на имената и връщане на българските, е окончателно и не подлежи на обжалване.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.