Лиляна Павлова: България отчита над 600% ръст на приходите и инвестициите в сектора на цифровите технологии

Шофьорка блъсна пешеходка в Търново

Извадиха 8 младежи от снежен капан на пътя Бузлуджа – Шипка

Театърът в Търново купи автомобили с осигурени 29 000 лева от държавата Автопаркът е подновен с два микробуса и камион

Издирват злосторник, нарязал гумите на кола в Търново

Взривиха златарско ателие в центъра на Бургас

Глобиха 3 000 лв. фирма след откъсната ръка

„Труд“ пристигна отвъд Южния полярен кръг

Емил Димитров-Ревизоро: Ще разсекретим всичко около доклада за БАЦИС

АПИ: Над 900 машини обработват пътните настилки в страната

Сменят 30-годишна апаратура в шуменската болница

Московски: След анализите на Световната банка и ЕБВР процедурата за концесията на летище София ще бъде рестартирана

Петима пострадали при катастрофа между микробус и трамвай в София

Арестувани са двама за взрива на банкомат в Сапарева баня

Кметът на Солун: Разочарован съм, защото след 25 г. спорове за името на Македония сме в същата позиция

Преименуван си иска българското име, свързвали неговото с терорист

Българин от Разградско с турско – арабско име поиска да му върнат българското, което получил при преименуването, защото неговото се асоциирало с известен терорист.

Мъжът живеел от години в Германия и при преминаване на границата му било неудобно, когато свързвали името му с това на С.Х. (вероятно Саддам Хюсеин) и това го потискало.

При раждането си мъжът бил записан с име с инициали Х.И.Х. При преименуването през 1981 г. името му било сменено на К.И.С. Първото му дете се родило през 2000 г. и носело българските имена на баща си. През 2002 г. той обаче поискал да си върне рождените имена. Така второто му дете било с турските имена на бащата.

Миналата година той решил, че иска пак българските си имена. Позовал се на това, че с тях бил известен сред приятелите си.

Жена му споделила и притесненията му по границите заради връзката с име на терорист, което също станало мотив мъжът да иска да го наричат по друг начин.

Съдът в Кубрат, а после и този в Разград смятат, че твърденията, че името му е асоциирано с имена на терористи, е недоказано и не ставало ясно кой прави такава връзка.

„Доводът е и неоснователен – както собственото, така и фамилното име на молителя са широко употребявани в турско-арабската общност, носят се от много хора, поради което твърдението за свързването им с отделна личност, към която има изградено отрицателно отношение, не представлява сериозен правен аргумент”, смята съдът. Той се позовава и на факта, че мъжът сам е поискал да му върнат турското име. Такива носели едно от децата му и жена му и промяната нямало да бъде в ничий интерес, нито твърденията му можело да се приемат за важни обстоятелства, които изискват това.

Решението на съда, с което се отказва смяна на имената и връщане на българските, е окончателно и не подлежи на обжалване.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.