СЗО: Антибиотиците спират да лекуват

Човечеството е изправено пред нова заплаха - микроорганизми, резистентни към антибиотици. В един момент вероятно няма да може да лекуваме и най-разпространените инфекции. Това заяви в Народното събрание д-р Данило Ло Фо Уонг, програмен мениджър на Антимикробната резистентност към европейския клон на СЗО, по време на кръгла маса за употребата на антибиотици.

Всяка година мутирали бактерии убиват около 25 000 европейци. 25% от случаите на бактериални инфекции на Стария континент са от микроорганизми, развили реситентност към антибиотиците. Социалните разходи, свързани с това, възлизат на около 1,5 млрд. евро, обясни представителят на СЗО за България доц. Михаил Околийски.

Според някои рогнози до 2050 г. смъртните случаи от неподатливи на лекарства инфекции може да достигнат 10 млн. в световен мащаб.

У нас устойчивостта към лечение на микроорганизмите се следи от 17 г. от Националния център по заразни и паразитни болести с помощта на данни от 150 лаборатории. Тревожно е, че в България - и в обществото, и в болниците, средната консумация на антибиотици се увеличава, а с нея расте и резистентността на бактериите, обясни проф. Тодор Кантарджиев, национален консултант по микробиология.

Фармацевтично лоби

Тетрациклините - №1 по употреба у нас

Откриването на антибиотиците от Флеминг през 1928 г. е удължило продължителността на човешкия живот с 20 г. Сега обаче е нужен цялостен подход за справяне с резистентността към антибиотици на микроорганизмите, заяви д-р Данило Ло Фо Уонг от СЗО. По думите му неправилната употреба на лекарства е само една от причините за това. Друга е силното фармацевтично лоби.

Най-употребяваните в България антибиотици са тетрациклините, съобщи проф. Кантарджиев. По думите му често в болниците у нас се лекува с евтини и неефективни антибиотици, което е причина за по-висока резистнетност на бактериите към тези препарати. По данни на СЗО над 50% от антибиотиците се изписват неправилно. Вследствие на това микроорганизмите се увеличават.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве