Полски клуб с интерес към Миланов

На 20 юни 2018 да почерпят

Заев заплаши с импийчмънт президента Георге Иванов

СЗО реши: Транссексуалността не е умствено заболяване

Орбан плаши с нова европартия Вземете пример от нас с Австрия, съветва унгарският премиер

Тръмп не спазил обещанието да звънне на Ким в неделя

400 килограма канабис са открити в български камион във Франция

Министър иска да преброи ромите в Италия Хор от критики посрещна инициативата на МВР шефа Матео Салвини

Тръмп: За да се справим с мигрантите, трябва да отнемаме децата им

Шут в задника за най-красивата метеороложка

Русия ще въведе допълнителни вносни мита за стоките от САЩ

Кравата Пенка се връща в стадото си, чака гости от Европарламента

Парагваец се появи на собственото си погребение

Македонският парламент ще приеме договора с Гърция по съкратената процедура

Пуснаха срещу подпис от ареста 25-годишният кмет на Войнягово

СЗО: Антибиотиците спират да лекуват

Човечеството е изправено пред нова заплаха – микроорганизми, резистентни към антибиотици. В един момент вероятно няма да може да лекуваме и най-разпространените инфекции. Това заяви в Народното събрание д-р Данило Ло Фо Уонг, програмен мениджър на Антимикробната резистентност към европейския клон на СЗО, по време на кръгла маса за употребата на антибиотици.

Всяка година мутирали бактерии убиват около 25 000 европейци. 25% от случаите на бактериални инфекции на Стария континент са от микроорганизми, развили реситентност към антибиотиците. Социалните разходи, свързани с това, възлизат на около 1,5 млрд. евро, обясни представителят на СЗО за България доц. Михаил Околийски.

Според някои рогнози до 2050 г. смъртните случаи от неподатливи на лекарства инфекции може да достигнат 10 млн. в световен мащаб.

У нас устойчивостта към лечение на микроорганизмите се следи от 17 г. от Националния център по заразни и паразитни болести с помощта на данни от 150 лаборатории. Тревожно е, че в България – и в обществото, и в болниците, средната консумация на антибиотици се увеличава, а с нея расте и резистентността на бактериите, обясни проф. Тодор Кантарджиев, национален консултант по микробиология.

Фармацевтично лоби

Тетрациклините – №1 по употреба у нас

Откриването на антибиотиците от Флеминг през 1928 г. е удължило продължителността на човешкия живот с 20 г. Сега обаче е нужен цялостен подход за справяне с резистентността към антибиотици на микроорганизмите, заяви д-р Данило Ло Фо Уонг от СЗО. По думите му неправилната употреба на лекарства е само една от причините за това. Друга е силното фармацевтично лоби.

Най-употребяваните в България антибиотици са тетрациклините, съобщи проф. Кантарджиев. По думите му често в болниците у нас се лекува с евтини и неефективни антибиотици, което е причина за по-висока резистнетност на бактериите към тези препарати. По данни на СЗО над 50% от антибиотиците се изписват неправилно. Вследствие на това микроорганизмите се увеличават.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.