Поредни скандали за Изборния кодекс

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов е убеден, че в залата ще се гласува според споразумението между ГЕРБ, ПФ и част от реформаторите.

Нови шест проекта за промени в Изборния кодекс скараха управляващи и опозиция още преди обсъждането на идеите. Председателят на правната комисия Данаил Кирилов обвини омбудсмана Мая Манолова, че е преписала неприети предложения на ГЕРБ за гласуването в чужбина. Той обясни, че предложенията на Манолова веднага били припознати от независимия Георги Кадиев, както и от ДСБ. „Стигнахме дотам да ни цитират като живи класици, макар и с някои систематични грешки“, възмути се Кирилов.

В проектите си Георги Кадиев, ДСБ, както и част от групата на БДЦ настояват за създаване на район „Чужбина“." Полза от МИР "Чужбина" има не само за българите, които живеят зад граница, но и за определянето на мандатите в страната. На този етап идеята не може да получи окончателна подкрепа", заяви той и припомни, че ГЕРБ бяха внесли такова предложение, но то отпадна в планетарната зала.

На въпрос дали е възможно дебатите по промените в Изборния кодекс да продължат до септември, той отговори: "Категорични не. Това е последният опит." Той бе категоричен, че в залата ще се гласува в рамките на постигнатото споразумение между ГЕРБ, ПФ и частта реформатори, които продължават да подкрепят властта. Договорките предвиждат създаване до 35 секции в чужда държава. За страните, които не са в ЕС, разкриването на места за гласуване ще става с решение на ЦИК. Необходимите заявления за отваряне на секция ще са 60, а не 100, както приеха депутатите преди великденската си ваканция.

Съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов определи надпреварата на партиите да внасят нови промени в изборните правила като „мерак за изява и слава“."Всеки иска да се хареса сега на едни мистериозни българи в чужбина", коментира той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика