Какво ни чака в Гърция след покачването на цените

За съседите важни са не малките дневни загуби, а да се запази висок броят на туристите

Когато започне туристическият сезон, гърците се преобразяват. Край на стачките, протестите, политическият живот замира. Време е за бизнес. Какво ще се случи през тази година, след като в навечерието на новия сезон парламентът гласува покачването на ДДС като условие за получаване на нова помощ от кредиторите и това доведе до поскъпването на редица стоки и услуги от първа необходимост, за които бе съобщено?

През миналото лято пристигнах в Гърция в апогея на кризата с кредиторите, в самия ден на референдума, с който кабинетът на Ципрас поиска подкрепата на своя народ. Получи я независимо от банковата криза. Въпреки черните прогнози в медиите нямаше никакви проблеми с бензина, с хранителните продукти в магазините, с обслужването, с цените. За разлика от нас гърците имат специална философия за туристическия бизнес, който осигурява 20% от брутния вътрешен продукт. Когато има официално повишение на цените, те не ги пренасят автоматично в туристическата сфера, да не би да загубят приходи, а се стремят да ги ограничат максимално. Важни са не малките дневни загуби, а да се запази висок броят на туристите. Ето как в същата тази драматична 2015 г. Гърция посрещна 26,5 млн. туристи. През тази година се очакват 27 млн. Годишно Гърция се посещава от 1 млн. българи. Очаква се голямото завръщане на руските туристи от Турция и Египет в Гърция. През 2014 г. приходите от туризма са били 14.3 милиарда евро, а през 2015 г. - 14,5 млрд.

Имаше обаче някои промени в броя и ваканционното поведение на гръцките туристи. Най-важното - техният брой чувствително беше намалял. Обикновено гърците почиват през първата половина на август, а към 20 август се сбогуват с думите: „Добре си хапнахме. И се окъпахме. Хайде, добра зима!“ И заминават да стягат магазина за есента. Обикновено гръцките туристи се разполагат с цялата рода в ресторантите, поръчват нашироко и задължително се сервира една голяма скъпа риба. През миналото лято отново се разполагаха в пълен състав, поръчваха с размах, но рибите бяха от дребните, най-евтините. Ресторантите не намаляваха порциите, десертът все така беше подарък от заведението.

През тази година очаквам известни промени в цените в някои острови, които българите посещават, предимно Тасос. Там бяха премахнати някои ограничения в ДДС. Но тези острови са доста богати от туристическия бум през последните десетилетия и вероятно ще удържат на новите условия.

Необясним шум се вдигна в нашите медии относно тол таксата от 2,4 евро, която вече ще трябва да се заплаща за пътуването по магистралата от границата до Солун. В Гърция такава такса се заплаща по подобие на винетките у нас. Само че при съседите такса се взема само за националния път, който досега започваше от Солун към Атина. Тази практика не ни е много добре позната, защото повечето българи почиват в Северна Гърция.

Разговарях по телефона с хотелиерите, при които ходя всяко лято. Промени в цените няма да има. Няма да поскъпва и фрапето на плажа, където срещу 3 евро получаваш шезлонг,чадър, едно фрапе и малка бутилка вода.

От алкохола очаквам повишаване на цената в магазините на прочутото узо, което се търси от чужденците. Препоръчвам ви в таверните да си поръчвате наливно бяло вино или рицина, които са доста евтини, а когато си редовен клиент, виното е подарък от заведението. По принцип препоръчвам на всички, които посещават Гърция, да избягват заведенията тип „Балкантурист“, които са предназначени за чужденци. Избирайте заведения, в които се хранят и веселят гърците. Там е най-вкусно, най-евтино и най-чисто.

Ако сте пушач, носете си цигари от България. Напълнете резервоара на колата си с бензин на последната бензиностация в България, но не си струва да мъкнете бидони, няма да спестите много. Не се превръщайте в туристи от „балконите“, които прекарват вечерите си на терасата. Ако не се порадвате на гръцката кухня, музиката и веселието, струва ли си пътуването?

Най-потърпевши са островите

От 1 юни в Гърция поскъпнаха храни, горива и алкохол, след като правителството вдигна ДДС на 24%. Най-потърпевши ще са жителите и гостите на островите Сирос, Тасос, Андрос, Тинос, Карпатос, Милос, Скирос, Алонисос, Кеа, Андипарос и Сифнос. Налогът досега там беше 16%. Жителите на Гърция вече плащат по-скъпо за телефон, консерви, хлебни изделия, бисквити, шоколади, облекло, обувки, горива, електроника. Въпреки това очакванията са, че собствениците на таварени и ресторанти на островите няма да вдигнат цените драстично, за да не губят туристи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи