Археолози откриха гроб на принцеса от рода на Шишмановци

При разкопки на старинния храм „Св. Георги” край с. Трудовец, финансирани от община Ботевград, станало ясно, че храмът е бил построен на остров, който бил в центъра на плитко езеро, пресъхнало след след ХIV век, разкрива сензационното откритие археологът от Националния исторически музей Филип Петрунов, за което съобщава директорът на институцията Божидар Димитров, предава Novini.bg.

Храмът е бил изграден масивно - с големи квадри, бил e и храм-костница на местната българска аристокрация, резидираща в крепостта Божинишки Урвич. От там е известният надпис: „Аз, севаст Огнян, бях кефалия (управител - б. а.) при цар Иван Шишман и много зло патих. По това време воювахме с турците. Аз държах за вярата на цар Иван Шишман”.

Районът около Трудовец е бил част от родовите владения на царския род  Шишмановци, земите им се се простират от Белград през Видин до Ловеч.

Доказателство, че и Ботевградското поле е влизало в тях, е откритият от Филип Петрунов гроб на млада жена с богати накити. А на един от пръстените има монограм „Шишманов род”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини