Шайби пазят храма „Света София“ от трусове

С инсталациите сградата удържа на 5 по Рихтер

Специални шайби ще направят столичния храм „Света София“ устойчив на земетресения с магнитуд до 5 по скалата на Рихтер. Те ще се инсталират от двете страни на сградата, под самия храм. Научното наименование на тези шайби е „пилоти“. „Това са специални инсталации, които обират сеизмичните вълни и ги отвеждат към земята, за да не достигнат структурата на сграда“, обясни зам.-кметът по образование и култура д-р Тодор Чобанов.

В подовата настилка на храма вече има вградени обтегачи, с които подът на църквата беше укрепен. Сега от двете страни на тези обтегачи ще се инсталират въпросните шайби. Предвижда се да се поставят общо 40 броя - по 20 от всяка страна.

Работата по укрепването започва през следващите дни и се очаква да приключи до есента. Срокът за изпълнение е 4 месеца, обясни строителният инженер Емил Митев от една от фирмите изпълнител.

Сеизмичното укрепване на „Света София“ ще струва около 430 000 лв. Средствата са осигурени по норвежка програма, по която Столичната община е спечелила около 2 млн. и 700 хил. лв. финансиране за различни проекти.

Едновременно с инсталиране на шайбите, местната управа ще ремонтира и подмени настилката на площада пред базиликата. Това ще струва около 30 000 лв.

„През това време ще има допълнителна настилка с асфалт, защото не искаме да спираме службите в храма“, обясни Чобанов.

Столичната община ще извърши и ремонт на топлопровода, който се намира под площадното пространство в „Света София“. Ще се изгради нова тръбна мрежа и разпределителна станция. По тази графа са предвидени около 20 000 лв.

Преди да започнат всичките строителни и ремонти дейности, археолозите трябва да дадат зелена светлина. Те ще проучат района за архитектурни находки. „Очакваме да има много антични структури“, призна Чобанов.

Прогноза за разкопките: Нови гробници

Нови гробници от ранното християнство очакват да открият археолозите, които ще копаят под двете фасади на базиликата „Света София“. „Никога не знаем какво точно има в земните пластове, но предвид степента на застрояване в тази част на некропола тук биха могли да се очакват нови гробни съоръжения“, обясни археологът от Музея на София Юлиан Мешеков. Той и колегите му ще слязат на около 3 м под храма.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини