Валентин Радев: Който премине нелегално границата, бързо го хващаме

Протести в Румъния заради отстраняването на директора на Националната дирекция за борба с корупцията

Общината в Разград закрива местна детска градина в средата на учебната година

Евростат: България е на четвърто място в ЕС по брой убийства

Австралийският вицепремиер подава оставка в понеделник

По време на нападението в гимназията във Флорида е имало въоръжен помощник-шериф

Сблъсъци между италиански антифашисти и полиция в Торино

Над 400 мирни граждани са убити край Дамаск през последните пет дни

Пореден протест на надзирателите в Пловдив

Нов трус от 3,8 по Рихтер разлюля Асеновград

400 кг кокаин откриха в пристройка на руското посолство в Аржентина

Шофьор заби кола, пълна с туби с бензин, в болница в Кънектикът

“Милан” пак би “Лудогорец”

Борисов вечеря с лидери в Белгия Срещата се проведе в замъка Хертохинедал край Брюксел

Бащата на прегазения 6-годишен Петьо: Не вярвам в правосъдието, но има Господ

Министър Захариева: Европейските прокурори ще извършат проверка на шест обществено значими дела

“Европейските прокурори ще извършат проверка на шест обществено значими дела.”

Това каза министърът на правосъдието Екатерина Захариева пред “Дарик”. Във връзка с проверката, която трябва да започне в края на месец май от европейски прокурори на българската прокуратура и срещата, която бе проведена в Представителството на Европейската комисия в София с участието на главния прокурор министър Захариева коментира: “Бяха изчистени технически въпроси по методологията – отдавна е изчислено точно какви анализи ще се направят, но както знаете, най-важно е каква методология ще се използва”.

Тя обясни, че подробности за методологията не може да даде, поради факта, че общите условия на комисията за завършване на тези анализи изискват конфиденциалност по отношение на кореспонденцията и всички материали, които се обменят. На въпрос дали ЕК иска да запази в тайна от българските граждани как ще оцени прокуратурата правосъдният министър отговори: “Не, нека да не спекулираме с това. Това са им общи условия по тази служба, по всички анализи и помощ, която оказва на европейските държави”.

“Помолихме ги изрично, поради големия интерес в България, поне част от така нареченото задание да бъде оповестено, защото аз държа – аз бих оповестила всичко. Така че разбрахме се те да влязат в преговори с тяхната правна служба и когато имаме информация, ще оповестим колкото може повече”, допълни министър Захариева.

Във връзка с това какъв ще бъде обхватът на тази проверка и дали ще бъдат разглеждани конкретни дела  Захариева коментира: “Да, ще има конкретни дела. Ще има, разбира се, анализ на структурата на прокуратурата, на вътрешната организация, на фактори – това изрично сме поискали като анализи – които евентуално биха могли да повлияят върху независимост, безпристрастност на прокуратурата като цяло, на отделния прокурор. Така че анализите са доста задълбочени”.

“Отделно, разбира се, конкретни дела, интервюта с прокурори и т.н., и т.н. Но нека да не влизам в повече подробности. Знаят се конкретните дела”, каза още министърът. По думите й, делата са шест. Министър Захариева обясни, че няма притеснение за това, че проверяващите ще изнесат информация, която би затруднила разследването и самото дело. „Така че всичко е подготвено и няма притеснения за това нещо”, допълни тя.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете