Теменужка Петкова отговори на АБВ: По време на посещението в Япония не са поемани абсолютно никакви ангажименти

"По време на посещението в Япония не са поемани абсолютно никакви ангажименти", това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на брифинг във връзка със заявката на АБВ да сезират ЕК за нарушения в сектор "Еенергетика" и по-конкретно с посещението на делегация от енергийното министерство в Япония, предаде "Фокус".

„Такива посещения са правени през годините много. По време на това посещение не са поемани абсолютно никакви ангажименти. Не са поемани никакви ангажименти свързани с обвързване на България енергиен холдинг или на компании по отношение на определени проекти“, категорична бе министър Петкова.

„Колегите от АБВ поставиха въпроса, защо не е проведена обществена поръчка, когато се пристъпва към изпълнение и към сключване на договор с компанията „Тошиба“. Хубаво би било, когато някой говори такива неща преди това да се е запознал с нормативната уредба и националното законодателство, както и с Директивата за обществените поръчки в рамките на ЕС. Ако нашите колеги бяха направили това, сигурно нямаше да се стигне до подобни изказвания. Няма никакви обществени поръчки, тъй като нищо не е поемано като ангажимент, няма никакви сключени договори, така че не знам за какви обществени поръчки става дума“, категорична бе тя.

„Познавам в детайли законодателството по отношение на обществените поръчки и съм се натъквала на драстични нарушавания, но сега няма да влизам в детайли. Това, което сме установили не е правено в мандата на нашето правителство, а в едини други мандати на едини други правителства, но не искам да влизам в подобни детайли“, коментира още енергийнитя министър.

„В меморандума за сътрудничество с Япония ясно е записано, че всичко онова, което се случва в рамките на това сътрудничество е правно необвързващо“ , допълни тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини