Отмениха бедственото положение в община Баните

Сирия се рекламира като туристическа дестинация

Хванаха шофьора, който прегази мъж край Нови Искър и избяга

Близо 100 000 лв. са събрани за доизграждането на храма във ВТУ Почетоха Деня на Свети Евтимий, Патриарх Търновски

Австралия приветства експериментален спасителен дрон В проекта са инвестирани стотици хиляди долари

През обектива на „Труд“: Как Борисов и Меркел отговарят на медиите (СНИМКИ)

Синдикатите срещу поскъпването на тока, предвиждат фалити КНСБ и КТ „Подкрепа“ излязоха със съвместна позиция в подкрепа на работодателите

Борисов отговаря на „Труд“: Лидерите от Западните Балкани трябва колкото се може по-бързо да покрият критериите за членство в ЕС

ЦСКА бие с голове на новите

Гледайте НА ЖИВО пресконференцията на Борисов и Меркел

Меркел отговаря на „Труд“: Подкрепяме България за Шенген, но не мога да кажа точна дата за присъединяване Възлагаме големи надежди на българското председателство, каза германският канцлер

Ердоган обяви началото на турската военна операция в сирийския град Африн

Вучич към сърбите в Косово: Останете тук, не напускайте домовете си, ще ви помагаме

Делегация на ЕК оцени високо работата на ГДБОП в сферата на киберсигурността

Спас Русев гледа „Левски“

Българинът – Левски, Андрешко или Бай Ганьо?

“Българите”, Георги Лозанов и Антони Георгиев, изд. “Вагабонд медия” 268 стр., 45 лв.

Нова книга по дирите на националната идентичност

Къде са или трябва да бъдат българите? На Изток или на Запад? В големия или в малкия град? В проспериращото село, в което се произвеждат домати или има цехче за ишлеме, или в обезлюдените погранични райони, в които живеят само няколко души, прекалено възрастни или прекалено самотни, за да се преместят някъде другаде?

Накъде е тръгнала България? Към Европа или към Русия? Към религията или към светската държава? Ако към религията – към коя: тази, налагаща вяра в Исус Христос, или в Мохамед или в Бог?

Къде живеем? В псевдогероичната история, манипулирана ангро от самозвани “академици” и обикновени шарлатани, проповядващи средновековно суеверие, или в обърканото настояще или все по-несигурното бъдеще?

На кого приличат българите – на Левски, на Андрешко или на Бай Ганю? Или по малко и на тримата?

Наистина ли леем куршум против черна магия с християнска свещ в ръка?

На тези и други въпроси, свързани с България, българите и кризата на идентичността, отговаря в образи и думи книгата “Българите”, плод на 10-годишни пътешествия в страната след приемането ни в Европейския съюз.

“Българите” е двуезично издание на български и на английски, което със средствата на чернобялата фотография размишлява върху важните за идентичността на българите въпроси в началото на ХХI в. Техните маркери, удобно, но най-често лъжовно оставени ни от образование, наука, медии, правителство, вяра и етика, са подвижни, тъй като са забодени в плаващи пясъци. В дюните, в които е забило предни колела транзитното съществуване на следкомунистическа България.

Това е книга за живота на обикновените хора, не за събитията или личностите на деня. В нея ще видите чакащи на автобусна спирка; майка, целуваща дъщеря си на стълбите на Руската църква; дама с шапка, която пътува в теснолинейката за Велинград. Тъмни барове; девойки, изживяващи петнайсетте си минути слава, облечени като Плейбой зайчета; демонстриращи пишманпатриоти; тийнейджър, подстригващ се в бръснарницата в Шабла; момиче, бързащо за среща през снега на площад “Славейков”. Жени на Женския пазар и мъже преди да тръгнат на лов из Странджа.

“Българите” е изпълнена с ирония, човечност и откровена симпатия. Книгата ще ви раздруса с тъга и меланхолия, но в края й по устните ви ще пробяга усмивка.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.