Иран към Израел: „Пръстите ни са на спусъка“

Ким Чен Ун: Северна Корея вече няма нужда от ядрени и ракетни опити

Земетресение с магнитуд 4,9 по Рихтер разлюля Гърция

На 21 април 2018 да почерпят

Химическите инспектори на ООН все още не са посетили Дума

Гергана Орлова след инцидента с ранената полицайка: Върнах се в миналото незабавно. Бях изненадана и разочарована През 2003 г. жената преживява същия ужас

И в България се открива Институт за изучаване на Холокоста

Италиански съд наложи тежки присъди на мафиоти и бивши държавни служители

Вдигат паметник на кан Тервел около НДК Грандиозни чествания за 1300г. от победата над арабите при Константинопол

Азербайджанска красавица фенка на 100 Кила Певицата беше на двудневно посещение в България, за да представи песента си „X My Heart“

САЩ определи Русия и Китай като „дестабилизиращи сили“

Турската Централна банка е изнесла златния си резерв от Федералния резерв на САЩ

Антитерористично учение се състоя на полигона „Ново село“

Три нарушения – пак на изпит за книжка МВР организира курсове и прави регистър на джигитите

Парите за пенсия носят доход до 6,1% Инфлацията изяжда спестяванията за старини

Българинът – Левски, Андрешко или Бай Ганьо?

“Българите”, Георги Лозанов и Антони Георгиев, изд. “Вагабонд медия” 268 стр., 45 лв.

Нова книга по дирите на националната идентичност

Къде са или трябва да бъдат българите? На Изток или на Запад? В големия или в малкия град? В проспериращото село, в което се произвеждат домати или има цехче за ишлеме, или в обезлюдените погранични райони, в които живеят само няколко души, прекалено възрастни или прекалено самотни, за да се преместят някъде другаде?

Накъде е тръгнала България? Към Европа или към Русия? Към религията или към светската държава? Ако към религията – към коя: тази, налагаща вяра в Исус Христос, или в Мохамед или в Бог?

Къде живеем? В псевдогероичната история, манипулирана ангро от самозвани “академици” и обикновени шарлатани, проповядващи средновековно суеверие, или в обърканото настояще или все по-несигурното бъдеще?

На кого приличат българите – на Левски, на Андрешко или на Бай Ганю? Или по малко и на тримата?

Наистина ли леем куршум против черна магия с християнска свещ в ръка?

На тези и други въпроси, свързани с България, българите и кризата на идентичността, отговаря в образи и думи книгата “Българите”, плод на 10-годишни пътешествия в страната след приемането ни в Европейския съюз.

“Българите” е двуезично издание на български и на английски, което със средствата на чернобялата фотография размишлява върху важните за идентичността на българите въпроси в началото на ХХI в. Техните маркери, удобно, но най-често лъжовно оставени ни от образование, наука, медии, правителство, вяра и етика, са подвижни, тъй като са забодени в плаващи пясъци. В дюните, в които е забило предни колела транзитното съществуване на следкомунистическа България.

Това е книга за живота на обикновените хора, не за събитията или личностите на деня. В нея ще видите чакащи на автобусна спирка; майка, целуваща дъщеря си на стълбите на Руската църква; дама с шапка, която пътува в теснолинейката за Велинград. Тъмни барове; девойки, изживяващи петнайсетте си минути слава, облечени като Плейбой зайчета; демонстриращи пишманпатриоти; тийнейджър, подстригващ се в бръснарницата в Шабла; момиче, бързащо за среща през снега на площад “Славейков”. Жени на Женския пазар и мъже преди да тръгнат на лов из Странджа.

“Българите” е изпълнена с ирония, човечност и откровена симпатия. Книгата ще ви раздруса с тъга и меланхолия, но в края й по устните ви ще пробяга усмивка.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.