Христо Явашев подреди петролни варели по Лазурния бряг

Христо Явашев, който следващата седмица ще отпразнува своя 81-ви рожден ден, изненадващо представи своя нова скулптура, в която множество варели са използвани като строителни блокове, предава БГНЕС.

Кристо разкрива, че идеята е узрявала в продължение на няколко десетилетия, преди да се стигне до сегашната му творба, която може да бъде видяна до края на ноември.

Артистът се интересува от цилиндрични форми още от 50-те години на миналия век и е сътворил разнообразни проекти от боядисани или увити кутии. През 1962 година в отговор на издигането на Берлинската стена Кристо прегражда парижка улица със стена от консервени кутии.

Новата му скулптура включва синя и червена стени от варели, които се издигат нагоре под наклон. Двете стени са украсени с капаци за варели, оцветени в топли жълто-оранжеви цветове.

Кристо, който работеше в тандем със съпругата си Жан-Клод до смъртта й през 2009 година, винаги е реализирал по няколко проекта едновременно. За 50 години той е успял да финализира 22 монументални идеи, а други 37 не са получили разрешение да бъдат изпълнени.

Христо Явашев се установява в Ню Йорк пред 1964 година и прекарва времето си в ателието си, докато работи върху два бъдещи проекта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Изкуства