Здравната чиновничка взела 10 000 лева законно, Москов скри заплатите в министерството

Вместо да бъдат обявени всички заплати в здравното министерство, както обеща министър Петър Москов в петък, от МЗ дадоха обяснение само за възнаграждението на шефката на инспектората Пенка Белева.

Заплатата от 10 000 лева, за която "Труд" съобщи и публикува фиша, била напълно законна, обясни главният секретар на здравното министерство проф. Пламен Кенаров.

Държавната служителка е работила неуморно през всичките съботи и недели на март, съобщиха от ведомството, цитирани от "Дарик".

"Трябваше да приключим справката на 1 април. Това е една от причините да натоваря някои служители по искане на министъра на здравеопазването, защото в рамките на месец тази справка трябва да стане. Трябваше и ненормално натоварих някои от служителите на министерството на здравеопазването. Трябваше допълнително да включа и други служители, за да може не върху определени хора да падне основната тежест, а върху почти целия състав", каза Кенаров.

"Почивният трети март е националният празник и има различна заработка. Отделно има осем съботи и недели през март и затова часовете не могат да се сумират като круши с ябълки. Трябва да се гледа конкретно", обясни Радослав Щербаков, началник на счетоводния отдел в министерството.

Главният секретар проф. Кенаров обаче отчете като грешка факта, че е натоварил само трима служители с отговорната задача. Затова здравният министър Петър Москов поискал занапред трудът да се разпределя по равно.

"Тоест не един, двама, трима служители в министерството от 273-ма да бъдат най-много натоварени. Трябва да променим правилата още тази седмица, така че всички да бъдат равнопоставено натоварени", каза Кенаров.

От министерството са категорични, че няма начин Белева да е манипулирала системата, като вписва извънреден труд, а всъщност не работи, тъй като във ведомството имало камери.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини