По-лесен достъп до публичната информация предвижда нова наредба

По-лесен достъп до публична информация и повече прозрачност на администрацията ще осигури одобрената от правителството Наредба за стандартните условия за повторно използване на информацията от обществения сектор и за нейното публикуване в отворен формат, съобщават от пресцентъра на МС.

Документът е изготвен в изпълнение на изискванията на Закона за достъп до обществена информация, който въвежда задължение за организациите от обществения сектор да обявяват публичната информация, която събират, създават и поддържат, в отворен машинночетим формат, позволяващ повторна употреба.

С наредбата се определят изискванията за създаването и поддържането на обществена информация в отворен формат, редът и начинът за публикуване на информацията на Портала за отворени данни и стандартните условия за повторно използване на информация от обществения сектор.

Проектът на наредбата въвежда основни изисквания и принципи за повторната употреба на информацията от обществения сектор, като това ще доведе до подобряване на механизмите за поддържане и публикуване на публичната информация и използването й.

Публикуването на публичната информация в отворен формат значително подобрява достъпа до информация и нейното повторно използване за нетърговски и търговски цели (като създаване на иновативни бизнес услуги, нови компютърни и мобилни приложения и др.).

Повишава се прозрачността на администрацията и се засилва участието на гражданите в управлението.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини