ВМРО: Гърци, не сте съвсем прави за Македония!

Подслониха във фургон бездомник след опит да се самоубие Митко Каковски вече има покрив след 15 години под открито небе

Башар Асад заяви, че операцията на Турция в град Африн е подкрепа за екстремистки групировки

Проектират космически Ноев ковчег и летище за ракети Варненски ученици и студенти представят идеи в два конкурса на НАСА

Катастрофа с ТИР блокира движението по пътя между Враца и Оряхово

Карнавално шествие за Бабинден в Брестник

Втори протест срещу поскъпването на водата Добричлии правят интерактивна карта на дупките от ВиК-аварии

Арх. Здравко Здравков: Законът за София ще даде ясни регламенти по отношение на застрояването Най-високите сгради ще са в източния и западния край на града, каза главният архитект на София

БНТ не е на ръководството, нито на водещите. Още по-малко на една партия

Повишен интерес към достъпа до информация отчита Община Търговище

Родилното отделение в Благоевград с подарък от името на кмета д-р Камбитов

ТИР парна от мост на магистрала „Марица“

Гришо премина уверено през Кирьос и е на четвъртфинал на Аустрейлиън оупън (ВИДЕО)

Откриха ски сезона под връх Ком

Калоян Паргов: Вотът на недоверие разкрива слабите места в управлението и мобилизира БСП

По-лесен достъп до публичната информация предвижда нова наредба

По-лесен достъп до публична информация и повече прозрачност на администрацията ще осигури одобрената от правителството Наредба за стандартните условия за повторно използване на информацията от обществения сектор и за нейното публикуване в отворен формат, съобщават от пресцентъра на МС.

Документът е изготвен в изпълнение на изискванията на Закона за достъп до обществена информация, който въвежда задължение за организациите от обществения сектор да обявяват публичната информация, която събират, създават и поддържат, в отворен машинночетим формат, позволяващ повторна употреба.

С наредбата се определят изискванията за създаването и поддържането на обществена информация в отворен формат, редът и начинът за публикуване на информацията на Портала за отворени данни и стандартните условия за повторно използване на информация от обществения сектор.

Проектът на наредбата въвежда основни изисквания и принципи за повторната употреба на информацията от обществения сектор, като това ще доведе до подобряване на механизмите за поддържане и публикуване на публичната информация и използването й.

Публикуването на публичната информация в отворен формат значително подобрява достъпа до информация и нейното повторно използване за нетърговски и търговски цели (като създаване на иновативни бизнес услуги, нови компютърни и мобилни приложения и др.).

Повишава се прозрачността на администрацията и се засилва участието на гражданите в управлението.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.