Паметник на прабългарски хан издигнаха в Италия (обзор)

В центъра на градчето Челе ди Булгерия откриха двуметровата статуя на брата на Аспарух – Алцек

Първият паметник на български владетел извън нашите земи бе открит в италианското градче Челе ди Булгерия. Двуметровата статуя на брата на хан Аспарух – Алцек, бе поставена в центъра при вълнуваща церемония, на която присъстваха посланикът ни в Рим Марин Райков и кметове те на Велики Преслав и Челе ди Булгария – Александър Горчев и Джоно Марота. Сред официалните гости бяха и посланикът на България към Светия престол проф. Кирил Топалов, почетни консули и кметове на осем общини от региона.

На мястото се стекоха и над 500 човека от района и от България. Гостите бяха топло посрещнати в празнично украсеното с български и италиански знамена градче с изпълнението на химните на двете държави от ученици от местното училище и на традиционни фолклорни песни от региона.

Историята на България и на Италия са неразривно свързани на територията на малкото градче и съседните му общини в полите на планината България от времето на хан Алцек. След разпадането на Велика България част от прабългарите, които били предвождани от най-малкия син на кан Кубрат - Алцек, се заселва в земите на Лангобардското кралство.

Населението на Челе ди Булгерия все още пази спомена за далечните си прабългарски корени. Още по времето на посланик Райко Николов през 1988 г. се установяват отношения между страната ни и градчето, а преди две години идва и идеята за издигането на паметник на хан Алцек.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура