Култовият Клуб „Седем“ в Търново чества една година на 7 септември Той се утвърди като средище за културни изяви

Независима експертиза искат близките на починалата в сливенската болница родилка

Сандански в трескава подготовка за „Пирин фолк“

Иранският външен министър: Европа не е готова да плати цената за ядреното споразумение

Гигантска акула страхувала океаните (инфографика) Звярът атакува отново, но от големия екран

Разраства се пожарът над Карлово

Тръмп разрешил на адвоката на Белия дом да сътрудничи на спецпрокуратурата

Спират водата в центъра на София утре

Труп на мъж изплува на Северния плаж в Бургас

Разследват палеж на два автомобила на автомонтьор От изпепеляване са спасени трета кола, стопанска постройка и близките къщи

Кипърски турски журналист подаде съдебен иск срещу Ердоган

Бразилия изпраща войски на границата с Венецуела

Свлачища и разрушени сгради след последния трус на остров Ломбок

Проф. Мария Балабанова: 20 минути на слънце стигат Най-много витамин D3 се синтезира в кожата между 11 и 15 часа

Банско ще се отоплява на дървесен чипс

Червеният конец замени четирилистната детелина

Аленият конец наднича от ръкава на известни личности и политици

Лято е, а има нашенци, които още не са свалили мартениците от ръцете. Особено шуменци, които са пазарували червено-белите гривни за здраве от Севие Мехмедова. С това признание идвали десетки при началната учителка, понастоящем изкусна плетачка с майсторско свидетелство от Занаятчийската камара. А тя първо ги питала – Не сте ли видели щъркел при толкова много ята? Оказало се, че са зърнали, но не могат да се разделят с оплетените конци. Затова искат майсторката да им изработи нови само червени гривни.

„Има бум на това търсене, и то не от вчера. Всеки трети е с амулет на ръката. Целият свят е полудял. Започна се още преди 2-3 години…“, спомня си Севие. Тогава обаче клиентките, най-вече дами, били по-плахи. Търсели червени конци и обяснявали, че им трябват срещу уроки, за здраве и късмет. Решила да не отказва и започнала да прави единични бройки. Понеже владее много техники на плетене – поанлас, макраме, фриволите, от ръцете й излизали невероятно красиви и здрави шнурчета. Добавяла им синьо око, метални елементи, а клиентите се множали. Не брои колко е изработила, сигурно са стотици. Червеният конец вече не е само за слабите и уязвимите – бебета, булки и болни, сега „наднича“ от ръкава на известни личности, министри, премиери.

Севие не крие, че точно в този сезон оцелява благодарение на интереса към алените гривни. От техните продажби успява да си купи куки, прежди, конци, мъниста и синци, които влага в другите плетива. Най-интересното е, че купувачите на амулети настояват Севие да им ги завърже. А това е особена чест. Майсторката вече е научила, че връзването стои в основата на пазенето на човека. Трябва да го стори личност само с добри помисли, независимо колко възела ще направи – три или седем. Други пък го поверяват на свой много близък – баба или майка, на която безрезервно вярват. „Аз наистина плета с огромно желание и любов. Може ли да сътвориш красота с лоши чувства?..“, смее се занаятчийката. Вече знае, че жените носят конците на лявата ръка, тя е и по-близо до сърцето. При мъжете е добре да се вържат на дясната. Скъса ли се, значи конецът е понесъл нещо негативно от битието на човека. Връзваш нов.

„Всеки търси надеждата за щастие. Това е като да намериш четирилистна детелина. Само че за нея пада голямо търсене. Нещо трябва да ни дава стимул и да вярваме“, разсъждава върху новата мода Севие. Най-важното е, че хората са щастливи и дори споделят с майсторката, че преди да украсят ръцете си, сякаш вървели назад като раци. Покрай техните хвалби и тя решила да сложи червена гривна преди три месеца.

Изненадана е в какви неща вярват хората. Клиенти искали да им изработи дори „капан за сънища“, който да ги пази от кошмари. Показвали й модели, но отказала да оплита мрежи и перушини. Страстта й е художественото плетиво, най-вече изработката на бижута и всевъзможни украси от прежди. „Пиша и рисувам много грозно, дори не съм очаквала, че с бримки и наметки ще създам такава красота“, разказва шуменката.

В занаята се озовала по малко лош повод – преди 5 г. открили астма на дъщеря й Селин. Лекарите обяснили, че не трябва да има контакт с болни деца няколко месеца. Нямало кой да помогне с гледането и така напуснала училището, където преподавала. Не можела да стои със скръстени ръце у дома и изплела няколко гривнички и каренца на една кука. Събрала смелост през зимата и ги занесла в общинския магазин за сувенири „Араста“ в Шумен. Изкупили се, а търговците започнали да питат не може ли да изплете мартеници, не я ли бива да създаде великденска украса… И така се започнало. Най-голям стимул й дали клиенти на занаятчийското изложение за Петровден в Шумен. Възхищавали се нескрито, хвалели я, купували комплекти от бижута за уши и ръце, за да ги изпратят в чужбина. Тогава се уверила, че май наистина прави изкуство с прежда, игла и любов.

Голямо предизвикателство са й мартениците, защото всяка година Севие изнася за продан различни. Клиентите я намират сред десетките сергии и искат модел, различен от миналогодишния. Затова майсторката вече трупа червено-бели мостри за колекция „Марта 2017“. Ще започне да ги реализира още в жегите, защото обяснява, че 100% българско творчество се изработва бавно. Сама си е работодател и понякога ниже бримки неуморно по 12 часа на ден. Септември пък й е запазен за коледни декорации и тогава ще изработва камбанки, ангели и снежни човеци. Колосаните с лепило С-200 плетени снежинки са като паднали от небето, смее се Севие, докато показва малко останали от последната Коледа.

Само за дъщеря си Севие изработва и диадеми за коса. Трудът е огромен, а няма как да бъдат продадени. Поне 4 часа са нужни за една, а няма как да поискаш от клиента повече от 5 лева, казва Севие. Мери със свой аршин за скъпо и евтино. Тази година след силните мартенски продажби за първи път не отишли на почивка в Сандански, където климатът е подходящ за астматици. Причината – със спечеленото трябвало да се запълват други финансови пробойни в семейния бюджет. От 2 г. се е отказала да подава молби за работа в училищата. Усетила, че и в просветата се месят политически фактори и понеже е безпартийна, шансовете й са малки.

Не се ядосва. Откакто ръцете й са заети с куките, е станала най-търпеливият човек. Обяснява, че плетенето разтоварва и успокоява. То е удоволствие, нещо като магия от бримки (така е кръстила страницата си във фейсбук, б.а.), с която дарява радост на хората. На това и на сръчност учи своите три курсистки от град Върбица. Наели я по проект да обучава млади безработни и вече стигнали до най-сложните плетки. Не се бои, че един ден може да я конкурират. Никой не може да ти вземе ръцете и фантазиите, казва Севие. А нейните не свършват. Затова плете навсякъде – вкъщи, в колата, докато продава на поредното занаятчийско изложение в страната. Така хората виждат, че тя е истинският създател на красивата стока.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.