Кметовете си учредяват национално сдружение на 6 юли в Карлово

Румен Стоянов

Градоначалникът на Калофер: Ние сме над 4000 души и гласът ни трябва да се чуе

Учредителите искат промени в Изборния кодекс

Национално сдружение на кметовете и кметските наместници ше бъде учредено на 6 юли в Карлово, съобщи градоначалникът на Калофер Румен Стоянов (БСП), който е един от инициаторите на новата структура. Тя ще бъде с нестопанска цел и в полза на обществото, а сред инициаторите за създаването на национално сдружение са кметовете на малки населени места в общините от областите Пловдив, Стара Загора и Кюстендил, като сред тях са Карлово, Сопот, Брезово, Павел баня, Гълъбово, Мъглиж и др.

"Нашата структура няма нищо общо с Националното сдружение на общините в Република България, но и няма да се конфронтира с него. Кметовете на населени места у нас са над 4000 души, а кметските наместници са между 1200 и 1300. Ние искаме нашият глас да бъде чут, където трябва и от когото трябва - от правителството, Народното събрание и всички, от които зависи бъдещето на България. Основната ни задача всички те да получат реална представа за реалните и истинските проблеми в съответните населени места от членовете на Управителния съвет на сдружението на кметовете. Хората в него пък ще търсят решения за проблемите си пред различни институции, за да спре все по-засилващия се процес на обезлюдяване на селата у нас", коментира Румен Стоянов.

Кметът на Калофер и останалите съучредители ще настояват за промени и в Изборния кодекс. "Една от промените, за които ще се борим, ще е да падне драстично прага от 350 души в населените места, които имат право да си избират сами кмет. Практиката да се пращат за кметски наместници другоселци, които не познават хората в селото и проблемите им, е порочна и трябва час по-скоро да бъде прекратена", категоричен е Румен Стоянов. Той и съмишлениците му не очакват всички кметове у нас да присъстват на учредителната сбирка на 6 юли от 10 часа в зала "Васил Караиванов" в Карлово, тъй като много от тях все още ги е страх от "големите" кметове на общини, както и "да не им дърпат ушите" по партийна линия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини