82% от богатството в света отива при 1% от населението

Майка с бебе в ръце пропадна в улична шахта в столичен квартал

Агресия в дом за деца с увреждания в Габрово

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 23 януари 2018

Правят сергиите в Слънчев бряг еднакви

15-километрова опашка на ГКПП „Капитан Андреево“

Броят яхтите на българи в Гърция Удрят схемите за укриване на налози при транзит

Списък с 55 защитени специалности въвежда МОН

Религии против Истанбулската конвенция Светият синод обяви, че договорът поражда тревога за бъдещето на европейската християнска цивилизация

Белгия намали равнището на терористична заплаха в страната

Федерика Могерини заяви, че е извънредно притеснена от турската офанзива в Сирия

Огнеборци потушиха пожар в цех за металообработка в Килифарево

Бомбаджия на банкомати скочи в ледените води на Струма (обзор) Джонката и Свещичката арестувани след 75 дни търсене под дърво и камък

Разкриха пет високотехнологични наркооранжерии в Добричко

Грипна епидемия и в Благоевград Висока заболеваемост в още 6 области

Кметовете си учредяват национално сдружение на 6 юли в Карлово

Румен Стоянов

Градоначалникът на Калофер: Ние сме над 4000 души и гласът ни трябва да се чуе

Учредителите искат промени в Изборния кодекс

Национално сдружение на кметовете и кметските наместници ше бъде учредено на 6 юли в Карлово, съобщи градоначалникът на Калофер Румен Стоянов (БСП), който е един от инициаторите на новата структура. Тя ще бъде с нестопанска цел и в полза на обществото, а сред инициаторите за създаването на национално сдружение са кметовете на малки населени места в общините от областите Пловдив, Стара Загора и Кюстендил, като сред тях са Карлово, Сопот, Брезово, Павел баня, Гълъбово, Мъглиж и др.

„Нашата структура няма нищо общо с Националното сдружение на общините в Република България, но и няма да се конфронтира с него. Кметовете на населени места у нас са над 4000 души, а кметските наместници са между 1200 и 1300. Ние искаме нашият глас да бъде чут, където трябва и от когото трябва – от правителството, Народното събрание и всички, от които зависи бъдещето на България. Основната ни задача всички те да получат реална представа за реалните и истинските проблеми в съответните населени места от членовете на Управителния съвет на сдружението на кметовете. Хората в него пък ще търсят решения за проблемите си пред различни институции, за да спре все по-засилващия се процес на обезлюдяване на селата у нас“, коментира Румен Стоянов.

Кметът на Калофер и останалите съучредители ще настояват за промени и в Изборния кодекс. „Една от промените, за които ще се борим, ще е да падне драстично прага от 350 души в населените места, които имат право да си избират сами кмет. Практиката да се пращат за кметски наместници другоселци, които не познават хората в селото и проблемите им, е порочна и трябва час по-скоро да бъде прекратена“, категоричен е Румен Стоянов. Той и съмишлениците му не очакват всички кметове у нас да присъстват на учредителната сбирка на 6 юли от 10 часа в зала „Васил Караиванов“ в Карлово, тъй като много от тях все още ги е страх от „големите“ кметове на общини, както и „да не им дърпат ушите“ по партийна линия.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.