Лиляна Павлова: България отчита над 600% ръст на приходите и инвестициите в сектора на цифровите технологии

Шофьорка блъсна пешеходка в Търново

Извадиха 8 младежи от снежен капан на пътя Бузлуджа – Шипка

Театърът в Търново купи автомобили с осигурени 29 000 лева от държавата Автопаркът е подновен с два микробуса и камион

Издирват злосторник, нарязал гумите на кола в Търново

Взривиха златарско ателие в центъра на Бургас

Глобиха 3 000 лв. фирма след откъсната ръка

„Труд“ пристигна отвъд Южния полярен кръг

Емил Димитров-Ревизоро: Ще разсекретим всичко около доклада за БАЦИС

АПИ: Над 900 машини обработват пътните настилки в страната

Сменят 30-годишна апаратура в шуменската болница

Московски: След анализите на Световната банка и ЕБВР процедурата за концесията на летище София ще бъде рестартирана

Петима пострадали при катастрофа между микробус и трамвай в София

Арестувани са двама за взрива на банкомат в Сапарева баня

Кметът на Солун: Разочарован съм, защото след 25 г. спорове за името на Македония сме в същата позиция

Кръвта на черно стигна 500 лева

Доброволното кръводаряване у нас е между 65 и 80%. Снимка Любомир Бенковски, Булфото

500 лв. стигна тарифата на черно за банка кръв – 450 мл пред спешните центрове в големите градове. В по-малките населени места по различни данни на пациентски организации и близки на пострадали нелегалната търговия започва от 50, 90 лв. и стига до 250 лв. като масово предлагането е от страна на цигани. Има 100% риск този, който предлага кръв по този начин да скрие инфекция или заболяване, предупреди д-р Николай Андреев, шеф на Националния център по хематология и трансфузиология.

За да се прекъсне тази порочна практика на печелене на пари и изнудване на хората, които имат нужда от кръводаряване, се подготвя промяна в Закона за кръвта, кръводаряването и кръвопреливането, съобщи той. „Проектът вече е в министерството, за да можем да си кореспондираме между центровете и да обменяме кръв, когато стане някаква напечена ситуация, независимо дали става въпрос за пациент или някаква голяма катастрофа. Ако дойде пациент от Силистра да се оперира в София, близките му да могат да дарят кръв Силистра, а не да се налага да идват до столицата“, посочи специалистът. Надеждата е законодателната промяна да пресече ситуацията с платените донори.

Около 220 хил. българи годишно имат нужда от кръвопреливане или приблизителни 600 души на ден. За сравнение дарителите на годишна база са близо 170 хил., като отчита спад в броя им в сравнение с 2011 г. Данните изнесе д-р Живка Димитрова, началник отдел „Здравна политика и първа помощ към БЧК по повод Световния ден на кръводарителя – 14 юни.

Дарената кръв се възстановява изцяло след три-четири седмици. Мъжете могат да даряват 5 пъти в една календарна година, а жените четири пъти като интервалът между е не по-малък от 2 месеца. Дарената кръв се изследва за ХИВ, хепатит В, хепатит С, сифилис.

Между 65% и 80% от случаите на кръводаряване у нас са доброволни, останалите – наложителни, което ни поставя на дъното на класацията в Европа.

Рекордно количество годни донори

Нивата на дарена кръв, в която са открити инфекциозни маркери, са най-ниски в сравнение с всички предходни години. Донорите, които са носители на СПИН, са 0,007%, на хепатит С – 0,06% и на сифилис – 0,08%, съобщи д-р Николай Андреев. Най-голяма е честотата на инфекциозните маркери на хепатит В – 0,43%.
Човек сам трябва да се интересува, след като дари кръв, защото кръвта се тестува за СПИН, хепатит В, хепатит С, сифилис. Има нормативни документи, които разпореждат да уведомим държавните власти, ако открием вируси в дарена кръв, второто е да уведомим личните лекари на всеки един, обясни д-р Андреев.
Всяка диагностицирана с някаква инфекция кръв подлежи на унищожаване. Кръводарителите не трябва да са страдали от заболявания, предавани по кръвен път.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.