Юлия Байчева: Режимът на гимнастичките не е толкова строг, че да ги докара до крайности

"Далеч не може да се каже, че режимът на състезателките по художествена гимнастика е толкова строг, че да ги доведе до някакви крайни състояния. Отстрани се виждаше, че са изключително обгрижени. Нашите физически натоварвания бяха в пъти по-големи." Това заяви пред БТВ Юлия Байчева, едно от „златните момичета“ на България, европейски и световен шампион, коментирайки инцидента със състезателката от ансамбъла Цветелина Стоянова, която е в тежко състояние в УМБАЛСМ „Пирогов“ след падане от шестия етаж.

По думите на Байчева това е лична драма, която засяга обществото, не само спорта. "Единственото, което можем да направим, е да се помолим за нея. Всички обвинения в този момент са неадекватни и не помагат", коментира тя.

Байчева призна, че има психическо натоварване, но във всеки спорт е така и „без психика не можеш да стигнеш до никъде“. Тя добави, че ѝ е трудно да коментира какво би могло да пречупи Цвети, защото „психиката е много различна при всеки човек. Не мога да си представя какво ѝ е минало през главата, но вероятно е предала прекалено много значение на това, което ѝ се случва, и не е могла да се справи. Ако е смятала, че греши, най-вероятно е изпитвала чувство на вина, но това е лично отношение към нещата, което не е вменено, което всеки човек носи. Не може да се вмени такова нещо“.

Според Байчева обвиненията, че Стоянова е извадена от отбора, за да замине състезателка с връзки, са несъстоятелни: „Забравете, няма връзки в спорта. Няма как да има, защото нямаш сметка да изпратиш състезател, който няма да ти свърши работа, при положение, че имаш състезател, който е готов да се изяви“, каза тя.

„Дори да те навиват, че трябва да се състезаваш, изборът е твой. Но зад всеки избор има последствия (...) Няма такава преса, за която се говори. Ти си свободен да напуснеш във всеки момент, но напускайки, се отказваш от състезанието, от отбора. Аз наистина бях лабилен състезател, но винаги съм знаела, че мога да си тръгна във всеки момент и няма да има последствия за мен“, каза тя.

В годината, в която станах европейска шампионка, се отказах на два пъти, каза Байчева.

Тя добави, че на гимнастичките никога не е казвано, че са длъжни да спечелят медали, а че трябва да се работи. Нещата никога не са били толкова крайни, никога не са поставяни крайни цели.

Що се отнася до цената на медала, тя е различна за всеки. „Аз успехите като успехи не ги оцених толкова, оцених опита“, каза тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини