Бойко Борисов пристигна в Лондон за инвестиционния форум за Западните Балкани

Златна мечка и за родното кино от Берлин (ОБЗОР) В “Не ме докосвай” една от главните роли се изпълнява от Ирмена Чичикова, а копродуцент е Мартичка Божилова

Георги Първанов: Едно разследване на сделката с ЧЕЗ би дало повече информация

Премиерът Бойко Борисов с 10-годишна прогноза: Балканите ще са най-хубавото място за живеене Проекти за 30 млрд. евро ще променят региона, каза министър-председателят

109 банди разбити при акции на ГДБОП 860 обвинения след разследвания на антимафиотите

НС да даде зелена светлина за „Белене“ Партиите употребили за политически цели референдума за нова атомна централа

Съдът остави за постоянно в ареста съпрузите, обвинени за убийството в столичния квартал “Люлин”

Вижте акцентите от броя на “Труд” в понеделник, 26 февруари 2018

Русенец създаде една от най-бързо развиващите се компании в Силициевата долина

Двуметрови преспи блокират страната Комбинацията със студения арктичен въздух, който се спуска към Балканите от север, създават опасна обстановка на пътищата

Земетресение с магнитуд 5,5 по Рихтер край бреговете на Япония

Бандити няма, но ги хващат

Фънки и Хилда Казасян жури в „Като две капки вода“

„Юнайтед“ би „Челси“, Жозе не трепна

Мария и Мегз заровиха томахавките След като получи приза за Попфолк идол на годината, Фики се прибра да отпразнува изписването на първородния му син

Проф. д-р Лъчезар Цоцорков – Дарителят индустриалец

Новото панагюрско съкровище. Така наричат модерната болница в града, която бе открита преди дни благодарение на основния инвеститор „Асарел-Медет” и проф. д-р Лъчезар Цоцорков. Болница, музей, плувен басейн, спортна зала… Списъкът с инвестиции в родния Панагюрище е дълъг. Цоцорков помага като меценат и на най-различни родолюбиви български каузи и дейности в страната.

Едно е сигурно. Направеното от Лъчезар Цоцорков за Панагюрище и региона ще остане след него и със сигурност ще говори на следващите поколения повече от хиляди думи. При откриването на супермодерната болница с негово участие преди дни кметът на Панагюрище Никола Белишки обяви, че „това е знаков ден за града, а проф. д-р Лъчезар Цоцорков показа, че възрожденският дух и традициите на дарителството са още живи”. За традициите и дарителството на Цоцорков може да се напише книга. Показателно за мащабите му е признанието на директора на НИМ Божидар Димитров, който казва: „Когато с голямо притеснение му поисках още злато за изработка на короните на българските царе и царици, само попита какво количество ни е нужно.”

За наградите и признанията, получени от Лъчезар Цоцорков, също може да се напише книга.

Най-„пресните” награди от 2016 г. са „Инвеститор на годината” за 2015 г. за „Асарел-Медет” и „Асарел Панагюрище Здраве” – голямата награда от Българската агенция за инвестиции и сертификат от Министерството на икономиката за инвеститор първи клас.

В началото на юни Лъчезар Цоцорков като председател на надзорния съвет на „Асарел-Медет” АД получи голямата награда на КРИБ за цялостен принос в развитието на българската икономика.

За биографията на Лъчезар Цоцорков може да се напише не една, а няколко книги. Роден е в Панагюрище през 1945 г. Завършил е средното си образование в гимназия в града, а висше – в Техническия университет /Висшия машинно-електротехнически институт/ в София със специалност „Подемно-транспортни, строителни и минни машини”. Има специализации по мениджмънт и маркетинг в България, Австрия и Япония.

Постъпва на работа в Ремонтно-механичния цех на Минно-обогатителния комплекс „Медет” през 1971 г. като стипендиант на предприятието, за да стигне до изпълнителен директор на „Асарел-Медет” ЕАД през 1991 г. През 1998 г. заедно с 2756 свои колеги от предприятието основава инвестиционното дружество „Асарел Инвест” АД, в което по-късно мажоритарен дял придобива австрийската компания „Фьост Алпине Интертрейдинг” чрез дъщерната си компания ФА „Копър инвест”. Дружеството „Асарел Инвест”АД в конкуренция с известна чуждестранна компания от бранша печели търга за приватизация на 75% от капитала на „Асарел-Медет”ЕАД през 1999 г.

Лъчезар Цоцорков е един от учредителите на Българската минно-геоложка камара, като от 1991 г. досега е преизбиран за неин председател. Има активно участие и принос за устойчивото развитие на минната индустрия и поставяне основите на съвременен модел на социален диалог с миньорските синдикати, допринесъл за запазване на социалния мир в трудни за страната години.

От 1992 до 2012 г. е член на УС на Българската стопанска камара, член е на съвета на директорите на Атлантическия клуб. Участва активно в подпомагането и развитието на читалищното дело, спорта и туризма в община Панагюрище.

Член е на Международния организационен комитет на световния минен конгрес във Варшава. Участва в управителните съвети на Научно-техническия съюз по минно дело, геология и металургия и на Българския национален минен комитет от 1994 г. Издава книга по фирмено управление и защитава докторска дисертация пред Висшата атестационна комисия на тема „Основи на фирмената култура в минно-обогатителните комплекси” през 2000 г. От 2014 г. е почетен професор на Минно-геоложкия университет „Свети Иван Рилски”. Изнася лекции по корпоративно управление пред студенти от МГУ „Свети Иван Рилски” и Нов български университет.

В едно от последните си интервюта на въпрос дали е останала мечта, която все още не е реализирал, Цоцорков казва: „Мечтая хората да са щастливи тук и да не напускат България.”

Награда след награда

Проф. д-р Лъчезар Цоцорков е председател на Надзорния съвет на „Асарел-Медет” АД – най-голямото и структуроопределящо предприятие в община Панагюрище и Пазарджишка област. Носител е на най-високото държавно отличие – орден „Стара планина” I степен, както и на приза “Мениджър на годината” 2009. Почетен гражданин на Панагюрище и на Стрелча, дарител за реализацията на многобройни значими проекти и благотворителни каузи в общината и страната. Като меценат на културата многократно е удостояван с наградата „Златен век” от Министерството на културата.

Единственият българин, стъпил на Северния и Южния полюс

Лъчезар Цоцорков е единственият българин, чийто крак е стъпвал и на Северния, и на Южния полюс. Учен, професор по геология, пътешественик, голям българин, последовател на родолюбивото дело на братя Евлоги и Христо Георгиеви.

Проф. Христо Пимпирев, председател на УС на Българския антарктически институт

Един от последните мохикани

Един от последните мохикани и истински възрожденци. Преди дни откриха последното му творение – свръхмодерна многопрофилна болница с 4 апаратури без аналог в региона. Пожелавам на всеки да остави нещо значимо след себе си. Истинското изпитание е да имаш и да се самоограничиш, за да мислиш и за другите.

Илиян Василев, посланик на България в Русия (2000-2006 г.)

Бизнесмен от възрожденски тип

Лъчезар Цоцорков е като онези бизнесмени от Възраждането, които изградиха България и цялата духовна, културна и образователна инфраструктура – църкви, училища, манастири, през XIX век. Той дарява пари за култура и за родния си град, където изгради подземен музей по всички изисквания, за да съхранява за два месеца годишно Панагюрското златно съкровище.

Проф. Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей

Човекът „Асарел”

Човекът „Асарел”. Всичко, което е днес тази компания се дължи на него, защото успя не само да я запази, но и да я развие и да я превърне в печеливша. Човек с невероятен хъс за работа, новатор и ръководител, който гледа далеч в бъдещето. Благодарение на всичко това малък град като Панагюрище може да се похвали с една от най-модерните болници у нас и със зала бижу.

Проф. д-р инж. Любен Тотев, ректор на Минно-геоложкия университет-София

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Трънският край, който именно с това е ценен, че не е бетониран и не е обезобразен от чудовищни „инвестиции“, скоропостижно ще бъде разрушен и превърнат в негоден за живеене район, ако се разреши проекта за златодобив на „Евромакс сървисиз,“ дъщерна на „Асарел Медет“. Ускорено обезлюдяване поради опасности за здравето от замърсяване с уран и арсен, разрушена инфраструктура от тежката техника на златодобивниците са неминуеми. Последиците ще бъдат необратими за поколения напред, както се оказва, че в много райони на страната, в които е имало мини, хората и до ден днешен пият радиоактивна вода. Мир на прахта на г-н Цоцорков, но дано наследниците му не сложат този грях на душите си!

  2. всеки има право да изрази своето виждане – факт е, че Панагюрище вече няма да бъде същото!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.