Проф. Боян Дуранкев: Великобритания може да се разпадне след напускането на ЕС

С излизането на Великобритания от ЕС може да се очаква самото разпадане на страната на по-късен етап. Това коментира пред „Фокус“ икономистът проф. Боян Дуранкев. Според него това може да доведе до допълнително „ерозиране” на Eвросъюза, но икономическите последици няма да са фатални.

“Дори ЕС да се разпадне, това не означава, че ще се разпадне Съвета за икономическа взаимопомощ. Той се управлява на основата на вертикални решение, а повечето решения в ЕС се взимат хоризонтално. Затова икономиките няма да пострадат толкова много. Нищо чудно някои страни-членки да последват примера на Великобритания. Такъв пример обикновено е много заразителен“, коментира проф. Дуранкев.

Икономистът допълни, че евентуално излизане на Великобритания от ЕС едва ли доведе до сътресение на пазарите и отлив на инвестиции. Според него страната ще успее да преодолее икономическите последици от евентуален „Брекзит“. „Ако трябва да сме точни навсякъде по света „парадът се командва“ от големите корпорации и демокрацията има ограничено значение, още по-малко значение имат решенията на правителствата“, каза още проф. Дуранкев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини