3000 деца без място в столичните забавачки

Недостигът засяга най-малките, проблемът с градинските групи е решен

Над 3000 са децата, които могат да останат без място в детските заведения в София, показва справка с електронната система на Столичната община.

След първото класиране 11 хиляди деца се сдобиха с място в детските градини от почти 16 хиляди кандидатстващи. Сега останалите свободни места в детските заведения са 1300, като днес излизат резултатите от четвъртото класиране.

„Проблемът остава при яслените групи, при дечицата, които са родени през 2014-2015 г.“, призна кметът на София Йорданка Фандъкова и допълни, че Столична община вече има конкретни планове, с които да бори проблема. Най-натоварените райони по отношение на яслени групи са "Младост", "Триадица", "Овча купел" и "Подуяне".

Недостигът на места за първа, втора и трета група в забавачките обаче е преодолян. В 15 от общо 24-те района на София няма чакащи деца за градински групи. Проблем с местата има само в кварталите „Овча купел“, „Лозенец“ и „Витоша“. „Интересно е, че в големите райони, в които традиционно броят на чакащите е по-голям, няма проблеми с местата в градинските групи“, коментира Фандъкова и допълни, че инвестициите на общината са насочени там, където недостигът е най-голям.

Вече тече строежът на две детски градини в район „Витоша” - едната е в кв. „Драгалевци”, а другата в „Бояна”. До края на годината ще започне изграждането на 6 нови забавачки и цялостната реконструкция на други две.

Столичният кмет провери ремонтните дейности в 8-о ОДЗ „Детски свят” в район „Средец”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини