На 19 март 2018 да почерпят

Путин печели нов мандат с над 75% Изказа големи благодарности за резултата

ЦИК на Русия: Владимир Путин печели 74,55% от гласовете

Зам.-шеф на ФБР работел срещу Тръмп

Цвета Караянчева: Парламентарният контрол ще повиши демократичната легитимност на Европол

Сестрата на Митко Цонев: Музиката ми дава сила

ЧСИ завели 246 000 дела срещу длъжници Събрали са 1,1 милиарда лева през 2017 г.

Христо Стоичков: Браво, армейци!

„Гласът на България“ раздели съпрузи

Късметлия спечели близо половин милиард от лотарията в САЩ

В топ 10 сме по недостиг на кадри 62% от фирмите трудно намират работници

Евродепутатът Емил Радев: Европейската комисия не ни притиска за конвенцията Не изисквала полови обучения в училищата

Пешеходецът побеждава в центъра на София Тръгват конкурсите за връзката на бул. “Витоша” с Ларгото и улица “Съборна” с Градската градина

Сенатори предупредиха Тръмп да не уволнява прокурор Робърт Мълър, оглавяващ разследването за руска намеса в изборите на САЩ

46 алпийци постъпиха в армията Изпълняват задачи при орлите

Признахме за българи над 120 хил. души в чужбина

Българската държава е дала гражданство на над 120 хил. души от 2001 година насам. Отделно от тях още 6650 са го получили по натурализация – по силата на сключен брак например. Най-активно ценният документ се е издавал през последните 5 години, когато за българи са били признати малко над 62 хил. души, отделно от тях 1855 са били натурализирани.

Въпреки това много наши сънародници в чужбина получават отказ у нас, тъй като се увеличава и броят на желаещите, отчита шефът на Държавната агенция за българите в чужбина Борис Вангелов.

От 2001-ва до сега най-много страната ни е припознавала като българи македонци (58 466), следват молдовците (28 572), руснаците (4336) и сърбите (5084). След тях са украинци (4981), граждани от Израел (3662), Албания (2093), и Косово, обясни пред „Труд“ проф. Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей.

Става въпрос за големи български общности, които живеят в границите на други държави по различни исторически причини като териториални корекции например след двете световни войни, балканските и т.н. 6-7% или около 3500 души от кандидаствалите през последните 5 години у нас, не са получили гражданство. За да решат демографската криза, все повече европейски държави припознават като граждани свои големи диаспори, намиращи се на чужда територия. В съзвучие със закона Румъния например дава гражданство на 750 хил. души годишно, а Унгария – на 650 хил. души.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.