Над 15 млн. лв. са събрани за 2015 г. от дела срещу некоректни със заплатите работодатели

Всяка година множество работници успяват да осъдят началниците си за забавени заплати, а съдебни изпълнители събират дължимото. Резултатите за 2015 година от подобни дела са: новообразуваните държавни дела са 869, а събраните суми общо са 6 420 163 лв., а новообразуваните частни дела са 2 200, а събраните суми възлизат общо на 9 000 000 лв., съобщи БТВ.

За подобни казузи експертите съветват клиентите си да не подписват ведомост, че са получили заплатата, ако това не е така. Също така те не трябва да чакат- ако не получат заплата до 2-3 месеца, е време да се заведе дело. За тези дела не се дължи държавна такса. Гледат се по бързо производство.

Ако спечелите делото, но и шефът не плати доброволно, на ход са съдебните изпълнители. Услугите и на държавните, и на частните са безплатни в тези случаи.

„Доказването е лесно, пари се доказват само с документи, съответно, ако няма платежни нареждания или подпис във ведомости, няма какво толкова да се спори", обяснява адвокат Адриана Илиева, юридически съветник на КТ „Подкрепа".

Ако, обаче, не е поискано предварително обезпечение при завеждането на делото, шефът може да изпразни банковите сметки и да прехвърли цялото имущество на друга фирма.

Ако пък е започнала процедура по обявяване в несъстоятелност на фирмата, се спират действията на съдебните изпълнители. Тогава остава надеждата, че от разпродаденото ще остане и за заплатите на работниците. Специален фонд в НОИ също изплаща средства при несъстоятелност.

Тези дела в съда се решават средно за около половин година, твърдят адвокати. В зависимост от случая, работата на съдебните изпълнители трае различен период от време.

В опита им да съберат дължимото, освен запор на сметки, стигат до опис на скъпата кола на шефа, стола, бюрото и компютъра му, показва практиката.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини