Ротари клуб подари концерт-спектакъл на великотърновци

Волен Сидеров: Оставката на Валери Симеонов не е съгласувана с мен

АПИ: До 20 декември се приемат офертите за ремонта на 47 км от път II-23 Русе – Кубрат

Археолози откриха миниатюрна Теракотена армия

Тереза Мей отхвърли контрапредложенията на своя проект на споразумение за Брекзит

Обвинения за брата и сестрата след убийството във влака край Вакарел

Томислав Дончев: Парламентарна предпоставка за предсрочни избори няма

Весела Лечева, народен представител от „БСП за България“: Тази много закъсняла оставка на Валери Симеонов няма да уталожи напрежението

Млад мъж се обеси пред бащината къща на жена си в Смолян Трупът открили мъже, тръгнали за риба

Окръжният съд в Търново отново гледа дело за укриване на данъци от адвокат и съдебен лекар Първоначално постановената присъда бе отменена от Апелативния съд в старата столица

Валентин Радев: Гражданите не винаги знаят кое е законно и кое не по време на протест, полицията трябва да действа с твърда ръка

Труд Уикенд – един вестник за два дни

Един човек е загинал при протестите във Франция срещу повишаването на цените на горивата

Андреа и Тита първи приятелки Ще има ли дует между двете изпълнителки

Сестрата на Бойко Борисов: Брат ми беше първият човек, на който се обадих, когато се разболях

Над 15 млн. лв. са събрани за 2015 г. от дела срещу некоректни със заплатите работодатели

Всяка година множество работници успяват да осъдят началниците си за забавени заплати, а съдебни изпълнители събират дължимото. Резултатите за 2015 година от подобни дела са: новообразуваните държавни дела са 869, а събраните суми общо са 6 420 163 лв., а новообразуваните частни дела са 2 200, а събраните суми възлизат общо на 9 000 000 лв., съобщи БТВ.

За подобни казузи експертите съветват клиентите си да не подписват ведомост, че са получили заплатата, ако това не е така. Също така те не трябва да чакат- ако не получат заплата до 2-3 месеца, е време да се заведе дело. За тези дела не се дължи държавна такса. Гледат се по бързо производство.

Ако спечелите делото, но и шефът не плати доброволно, на ход са съдебните изпълнители. Услугите и на държавните, и на частните са безплатни в тези случаи.

„Доказването е лесно, пари се доказват само с документи, съответно, ако няма платежни нареждания или подпис във ведомости, няма какво толкова да се спори“, обяснява адвокат Адриана Илиева, юридически съветник на КТ „Подкрепа“.

Ако, обаче, не е поискано предварително обезпечение при завеждането на делото, шефът може да изпразни банковите сметки и да прехвърли цялото имущество на друга фирма.

Ако пък е започнала процедура по обявяване в несъстоятелност на фирмата, се спират действията на съдебните изпълнители. Тогава остава надеждата, че от разпродаденото ще остане и за заплатите на работниците. Специален фонд в НОИ също изплаща средства при несъстоятелност.

Тези дела в съда се решават средно за около половин година, твърдят адвокати. В зависимост от случая, работата на съдебните изпълнители трае различен период от време.

В опита им да съберат дължимото, освен запор на сметки, стигат до опис на скъпата кола на шефа, стола, бюрото и компютъра му, показва практиката.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.