Ремонти на 5 столични парка започва общината

Реконструциите се правят с 5,5 млн. лв. от бюджета на местната управа

Ремонти на 5 столични парка тръгват до края на годината. Още в понеделник строители ще започнат да работят в Борисовата градина, където ще се реконструира детската площадка, известна като „Слончето“. С 1,7 млн. лв. там ще се подмени настилката и ще се монтират нови съоръжения за малчуганите. Предвижда се да се преасфалтират и алеите, водещи от началото на парка и езерото „Ариана“ до детската площадка. „Ще запазим слончето и костенурката, защото те са символ на много поколения“, обясни вчера кметът на София Йорданка Фандъкова.

След ремонта броят на заведенията там обаче ще се намали. „Собствениците ще трябва да се съобразят и да поставят заведенията си според новите условия“, каза и директорът на „Зелени системи“ Ралица Маджарова.

Ремонтът на Западния парк е друг голям проект. Първият етап от него стартира с изграждане на осветление и видеонаблюдение. За тази част са предвидени 400 000 лв. от бюджета за ремонт на паркове. Тази година за такива дейности са отделени 5,5 млн. лв.

Следващата седмица започва обновяването и на две междублокови пространства в кв. „Овча купел“. Работата там е свързана с поставяне на осветление и монтиране на детски съоръжения, открит фитнес и озеленяване.

Паркът в град Бухово най-сетне ще бъде реконструиуран. В края на седмицата трябва да започне първият етап - ремонт на 18 дка от общо 55.

„Теренът е в изключително лошо състояние. Ще обновим една трета от парка, като това ще е и най-трудната част, защото там са концентрирани най-много съоръжения“, обясни кметът на район „Кремиковци“ Ивайло Панев.

Вече има избран изпълнител. Очаква се в края на май да приключи ремонтът на тази част. За нея са отделени 580 000 лв., а за реконструкцията на целия парк - 1,7 млн. лв.

На година обновяват площада пред НДК

Реконструкцията на площад „България“ пред НДК се отлага до следващата пролет, когато ще се направи и цялостен ремонт на самата сграда, обяви вчера столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Забавянето се налага, защото в хода на работата е установено, че няма изградена хидроизолация и затова подлезът там се наводнява при валежи. „Има и редица други проблеми, затова извадихме проекта от общата програма и възложихме изработването на отделен проект за изграждане на хидроизолация и подмяна на настилките с гранитни плочи“, обясни Фандъкова.

Сагата с избор на изпълнител на ремонта тече от началото на годината. Първата обществена поръчка бе прекратена заради нарушения, а приключването на втората се бави заради жалба.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини