ГЕРБ уличиха в лъжа БСП преди вота (обзор) Митниците и ДАНС спрели теч за милиарди още през 2016-та

САЩ призоваха Турция да покаже въздържаност в Сирия

Сняг, студ и лед – опасно време в 19 области

„Левски“ сгази австрийци с 3:0

Българските вина и мед са хит в Германия Цените на бутилките започват от 4 евро, а таван няма

Германските социалдемократи гласуваха за преговори за коалиция с Меркел

Ергодан заяви, че операцията в Африн ще бъде завършена в много кратки срокове

Памела Андерсън асистира на известен илюзионист

Ким Кардашиян пак се разголи

Видимостта на магистрала „Тракия“ е намалена поради мъгла АПИ съветва шофьорите да карат внимателно

Не вършим нищо незаконно, твърдят създатели на криптовалута

Кметове договориха методика за финансиране на общинските болници

Лозан Панов се е поставил над закона, като не е подал имуществена декларация пред Сметната палата

Бабинден бе отбелязан на площада в Несебър

Антон Недялков: Бях пред край на кариерата

ДАИ няма право да спира непрофесионалните водачи, няма да се бори срещу „споделените пътувания“

Предложението да се увеличат правомощията на Държавната автомобилна инспекция (ДАИ) да проверява автомобилите за т.нар. споделени пътувания е нелогично – нелогично е да се преследват хора, които не са си платили помежду си осигуровки, данъци и т.н., за да се придвижат например от София до Бургас. Ако единственият начин на властта да се бори със сивия сектор е да се отнемат подобни части от нашата свобода, не го приемаме, заяви председателят на Либертарианското общество Стоян Панчев, предаде БНР. Неговата прогноза е, че ако планираните поправки в закона бъдат одобрени предстои свръховластяване на държавната администрация, която ще тероризира хората, решили да пестят от транспортни разходи извън картела на автобусните превози.

„Хората повече се интересуват как по-удобно да стигнат до дадена точка, отколкото да напълнят държавния бюджет с данъци. Тези хора са намерили своя алтернатива, по по-евтин и удобен начин“, категоричен бе Панчев, но призна и че регулацията на споделената икономика е трудна не само за България.

„ДАИ няма право да спира непрофесионални водачи, тя се занимава с бизнес превози на пътници и товари. Няма как ДАИ да проверява лични автомобили, защото законът не й дава подобни правомощия“, уточни председателят на парламентарната транспортна комисия Настимир Ананиев.

„Не мисля, че споделеното пътуване трябва да бъде преследвано“, подчерта той и определи като нормална практика уговорката през през социалните мрежи за колективни пътувания.

Според Ананиев, държавата по-скоро цели да гони нерегламентирания и незаконен бизнес, който без лиценз се опитва да преследва печалба от превоз на пътници.

„Инцидентните групови пътувания не са търговска дейност“, отбеляза той.

Парламентарната транспортна комисия ще иска с писмо до ДАИ уточнения как точно агенцията си представя борбата с нелегалния бизнес, съобщи още Настимир Ананиев, но според него няма яснота как точно това предложение ще реши този проблем.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.