ДАИ няма право да спира непрофесионалните водачи, няма да се бори срещу "споделените пътувания"

Предложението да се увеличат правомощията на Държавната автомобилна инспекция (ДАИ) да проверява автомобилите за т.нар. споделени пътувания е нелогично – нелогично е да се преследват хора, които не са си платили помежду си осигуровки, данъци и т.н., за да се придвижат например от София до Бургас. Ако единственият начин на властта да се бори със сивия сектор е да се отнемат подобни части от нашата свобода, не го приемаме, заяви председателят на Либертарианското общество Стоян Панчев, предаде БНР. Неговата прогноза е, че ако планираните поправки в закона бъдат одобрени предстои свръховластяване на държавната администрация, която ще тероризира хората, решили да пестят от транспортни разходи извън картела на автобусните превози.

"Хората повече се интересуват как по-удобно да стигнат до дадена точка, отколкото да напълнят държавния бюджет с данъци. Тези хора са намерили своя алтернатива, по по-евтин и удобен начин", категоричен бе Панчев, но призна и че регулацията на споделената икономика е трудна не само за България.

"ДАИ няма право да спира непрофесионални водачи, тя се занимава с бизнес превози на пътници и товари. Няма как ДАИ да проверява лични автомобили, защото законът не й дава подобни правомощия", уточни председателят на парламентарната транспортна комисия Настимир Ананиев.

"Не мисля, че споделеното пътуване трябва да бъде преследвано", подчерта той и определи като нормална практика уговорката през през социалните мрежи за колективни пътувания.

Според Ананиев, държавата по-скоро цели да гони нерегламентирания и незаконен бизнес, който без лиценз се опитва да преследва печалба от превоз на пътници.

"Инцидентните групови пътувания не са търговска дейност", отбеляза той.

Парламентарната транспортна комисия ще иска с писмо до ДАИ уточнения как точно агенцията си представя борбата с нелегалния бизнес, съобщи още Настимир Ананиев, но според него няма яснота как точно това предложение ще реши този проблем.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини